NUTRICIONISTKINJA ANA PETROVIĆ OTKRILA: Srbi obožavaju kajmak i PRŠUTU, a ni ne slute kako takva hrana utiče na naše zdravlje!
IZVOR: M.O. - 03.08.2023 | 14:33
Nutricionistkinja Ana Petrović otkrila je kako jutarnje i hrana koju tada jedemo, navike utiču na naše zdravlje.
Svaki čovek ima svoju jutarnju naviku. Neki obavezno započinju dan sa kafom, drugi sa vodom, dok treći odmah sa hranom.
Postoji uverenje da ljudi koji preskaču obrok skraćuju sebi životni vek, a da li je to stvarno tako, otkrila je nutricionistkinja Ana Petrović u emisiji emisiji "150 minuta" na Prvoj.
Otkrila je šta misli o kačamaku, kajmaku, pršuti, lepinji ili bureku za doručak:
- Skroz je u redu da deca jedu to, da unesu kaloričniji obrok jer se mnogo troše. Ako gledamo ljude koji imaju kardiovaskularne probleme i hronična oboljenja, onda bi trebalo više računa da povedu o kombinaciji. Epidemiološke studije se u poslednje vreme baš puno bave preskakanjem obroka i povezuju sa kardiometaboličkim poremećajima, sa povećanim rizikom od gojaznosti i drugih hroničnih oboljenja poput dijabetesa i insulinske rezistencije. Sve je individualno, jako zavisi od toga da li svakodnevno unosimo ovakvu hranu ili imamo rotaciju, odnosno unos svih sedam grupa namirnica ravnovremeno -, rekla je nutricionistkinja.
- Postoji istraživanje koje je pratilo grupu ljudi koji su bili na pravilnoj ishrani i grupu ljudi koji su preskakali doručak. Ljudi koji su preskakali doručak nisu imali rezultate kao ovi koji su jeli redovno. Čak, na mesečnom nivou, brže su smršali ljudi koji su imali redovne obroke, do dva kilograma - rekla je Ana Petrović i dodala:
- Samim preskakanjem doručka, posebno žene, imaju veliki rizik za alopeciju, opadanje kose, zbog nutritivnog disblansa, zbog nedovoljnog unosa proteina u ishrani. Zatim, često dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa jer nema dovoljnog unosa lipidnih vitamina koji se rastvaraju u mastima. Žene uglavnom izbacuju sve masti, a to nije dobro za menstrualni ciklus, ni za rad polnih hormona, ni za pamćenje i raspoloženje - objasnila je nutricionistkinja.
- Vitamini i minerali se nalaze u mastima, proteinima i ugljenim hidratima. To mogu da budu i kačamak i kajmak. Vitamin D postoji samo u masnijim namirnicama. Vitamini i minerali se nalaze u svežem voću i povrću, vlakna u žitarcima, ovsenim pahuljicama, integralnom hlebu, ali opet, ako neko ima gastrointestinalne smetnje, njemu će više odgovorati beli hleb - objasnila je nutricionistkinja.
- Jako često dolazi do dispekcije, do povraćaja želudačnog sadržaja, gorušice, gastritisa, bolova u gastrointestinalnom traktu. Zato je neophodno da koristimo namirnice koje sadrže bifidobakterije i lakobakterije koje se uglavnom nalaze u mlečnim proizvodima i vlaknima. Čuvar našeg imunog sistema je stomak. Ako preskočimo doručak, svaki stres u toku dana akumulira se preko stomaka - istakla je Ana Petrović.
BONUS VIDEO: