OVA NAVIKA U ISHRANI JE UBEDLJIVO NAJGORA PO ZDRAVLJE: Povećava rizik od SRČANOG I MOŽDANOG UDARA, niste svesni koliko je OPASNA!
IZVOR: N.J. - 15.09.2023 | 11:20
Jednu naciju prozvali su "nacijom grickalica" gde čak 95 odsto ljudi nešto konzumira između obroka.
Grickanje između obroka je navika većine ljudi, ali ni približno dobra. Istraživači koji su proučavali "grickanje" rekli su da rezultati pokazuju da je Ujedinjeno Kraljevstvo "nacija grickalica", s 95 odsto onih koji nešto jedu između obroka. Ali postoji neusklađenost između obroka i međuobroka.
Studija je sprovedena na 854 osobe od strane King's College London i ZOE otkrila je da jedan od četiri Britanca jede zdrave obroke, ali "popušta" tokom dana i zbog toga često uzmu kolače, torte, i time poništavaju sve ono kvalitetno što su uneli.
Prerađeni slatkiši s visokim udelom šećera i masti u vezi su sa debljanjem i povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, rekao je tim. Otkriveno je da se unosi oko 24 odsto dnevnih kalorija iz grickalica - to je oko 500 kalorija svaki dan.
Najpopularnije grickalice su od voća do orašastih plodova, granole, pločica od žitarica, sira, maslaca, kolača i pita.
Foto: pixabay.com
Ali grickanje nije uvek štetno, kažu istraživači
Ljudi koji su jeli hranjive međuobroke zapravo su bili zdraviji od onih koji ih nisu uzimali. Podaci iz studije Zoe Predict, objavljene u European Journal of Nutrition, pokazali su da ljudi koji uzimaju orašaste plodove i sveže voće imaju zdraviju težinu i manje gladuju. Dok oni koji su jelu visoko prerađene, slatke poslastice imali su viši BMI i skrivenu masnoću koja je omotana i smeštena na stomaku i oko organa, piše "Sun".
Upravo to su istraživači povezali sa većim rizikom od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.
- Pobrinite se da imate uravnotežeu ishranu: voće, povrće, proteine, mahunarke jer je to najbolji način da poboljšate svoje zdravlje - rekla je Kejt Bermingham, istraživač.
Analiza pokazuje da vreme jedenja poslastica takođe igra važnu ulogu, a grickanje nakon 21 sat povezano je s višim nivoima šećera i masti u krvi.