ZDRAVSTVENE KORISTI BUNDEVE ZA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: U ishrani su semenke izuzetno važne, a evo kako pomažu telu
IZVOR: N.J. - 23.09.2023 | 06:00
Bundeva je omiljena jesenja biljka koja obiluje zdravstvenim prednostima.
Bundeva je zdravo povrće koje je prepuno raznovrsnih materija, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse. Većina zdravstvenih dobrobiti bundeve usmerena je na sadržaj vlakana i mikronutrijenata, uključujući beta karoten i vitamin A. Može se koristiti za slatke i slane recepte i podjednako je dobra za obe vrste.
Postoji nekoliko vrsta bundeva, ali razlika između njih je nejasna zato što postoji mnogo blisko povezanih sorti.
Foto: Shutestock
Prednost bundeve
To je neverovatno hranjiva namirnica. Ima puno vitamina i minerala, a malo kalorija. Oko 245 grama bundeve ima 137 kalorija, 3 grama proteina, 7 grama masti, 19 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakana, 18 grama gvožđa, 13 grama magnezijuma, kao i ostatak drugih hranjivih materija.
Semenke bundeve takođe možete konzumirati. Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno masnoća, što ih čini idealnim međuobrokom za ljude koji prate dijete s niskim udelom ugljenih hidrata ili biljne dijete, piše "Healthline".
Foto: Pixabay
Glavne zdravstvene prednosti
Većina zdravstvenih prednosti bundeve dolazi od njenih vitamina i minerala, zajedno s niskim sadržajem šećera i visokim sadržajem vlakana.
Imunitet
Daje dozu beta karotena, koji se delimično pretvara u vitamin A. Pomaže telu u borbi protiv infekcije. Neka istraživanja pokazuju da je vitamin A pogotovo važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije.
Zdravlje očiju
Prvo, bogata je beta karotenom, koji utiče na oštrinu vida pomažući mrežnici da apsorbuje svetlost .
Zdravlje kože
Beta karoten, posebno, može zaštititi kožu od štetnih sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Konzumiranje hrane s beta karotenom takođe poboljšava izgled i teksturu kože.
Metabolizam
Konzumiranje hrane bogate beta karotenom, kao što je bundeva, može pomoći u poboljšanju metaboličkog zdravlja - to jest koliko se dobro upravlja šećerom u krvi i raspodelom masnoće na telu.