SRBI KOBASICU JEDU KAO LUDI, A SRCE "STRADA": Ova vrsta je opasna, dobro obratite pažnju!
IZVOR: N.J. - 05.10.2023 | 06:00
Jedna namirnica često je na trpezi u srpskoj porodici, a ni približno nije zdrava.
Narod u Srbiji ne može da zamisli obrok bez sledećih namirnica, ali doktori tvrde da bih ih trebalo pre preskočiti jer nisu poželjne na jelovniku. Mnogi misle da sve što je umereno, ne mora biti loše, ali da li je zaista tako?
Nutricionisti uglavnom preporučuju da hrana bude domaćeg porekla, bez prerade, odnosno da ne bude pržena na ulju. Uglavnom preporučuju kuvanje namirnica.
Pomfrit
Kako odrasli tako i deca vole pržene krompire. Nije preporučljivo jesti ga nekontrolisano, jer je prepuno trans mastima zato treba uzimati u malim količinima. Pomfrit je takođe kaloričan, zbog čega ne bi trebalo da preterujete. Masti se zadržavaju tamo gde ne treba, zbog čega se dešavaju i nagomilani kilogrami.
- To je kao kad uzmete komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga ispržite i dobro posolite - objašnjava kardiolog Eterton, prenosi "Espreso".
Foto: pixabay.com
Prerađevine od mesa
U srpskoj porodici nema frižidera bez kulena, čajne, i drugih proizvoda. Predjelo je nezamislivo bez suhomenstatih proizvoda, međutim treba jesti umereno. Stručnjaci upozoravaju da ta vrsta hrane povećava srčanu insuficijenciju, tvrde. Doktor Eterton ne smatra slaninu najgorom hranom, već je naprotiv preporučuje za doručak. Tvrdi da je najgora kobasica zbog udela zasićenih masti.
Crveno meso
Crveno meso jeste važno zbog unosa gvožđa kroz ishranu, ali ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti zato treba ograničiti unos. Kardiolog je za "Trilist“ rekao da bi trebalo da ga smanjimo na 10 odsto u ishrani i da se to takođe odnosi i na svinjetinu koju mnogi ne svrstavaju u crveno meso, ali ona to zapravo jeste po sastavu.