SVAKE JESENI TREBA PITI OVU KAFU KOJA I POBOLJŠAVA KRVNU SLIKU: Utiče na PROBAVU, pomaže u NEZI KOŽE, a holesterol drži u ravnoteži
IZVOR: N.J. - 18.10.2023 | 11:35
Kafa koja je prava vitaminsko bogatstvo i ima brojne dobrobiti za telo.
Žir ima impresivan broj zdravstvenih dobrobiti, što uključuje mogućnost zaštite srca , povećanja energije, poboljšanja probave i regulisanje nivoa šećera u krvi. Ovi orašasti plodovi takođe pomažu u izgradnji jakih kostiju, rastu i oporavku, umiruju upale, zaustavljaju dijareju i neguju kožu.
Nutritivne vrednosti žira
Žir se konzumira zbog različitih hranjivih materija. Sadrže ugljene hidrate, masti i belančevine. Vitaminsko bogatstvo ovih orašastih plodova sadrži B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 i vitamin B9 (folat). Minerali poput kalcijuma, bakra, magnezijuma, mangana, gvožđa, kalijuma i cinka takođe se nalaze u ovim plodovima.
Foto: Shutterstock
Pomaže u nezi kože
Nakon što potopite ili prokuvate orašaste plodove, voda bogata taninima može se lokalno naneti na kožu kako bi se ublažile opekotine i osipi, ubrzalo zaceljivanje posekotina i rana te smanjiti upale, piše "Organic fact".
Poboljšanje probave
Kao i većina orašastih plodova, žir ima značajnu količinu vlakana, što ga čini idealnim za poboljšanje probavnog zdravlja. Vlakna pomažu u regulisanju rada creva i eliminišu zatvor i dijereju. Ovo je idealno za osobe koje pate od neredovnog pražnjenja ceva, grčeva, nadutosti i drugih gastrointestinalnih problema.
Može pomoći u zaštiti zdravlja srca
Žir je dobra alternativa za ljude koji žele da smanje ukupan udeo masti. Ovi orašasti plodovi imaju pet puta više nezasićenih masti u poređenju sa zasićenim mastima, što može poboljšati ukupnu ravnotežu holesterola i sprečiti gojaznost, aterosklerozu i druga opasna stanja koja ugrožavaju zdravlje srca.
Priprema kafe od žira:
Kuvajte žir oko 20 minuta. Nakon što se ohladilo, uklonite ljusku i isitnite. Potom pecite oko 30 do 40 minuta dok ne postane tamno smeđe boje. Pečene žirove sameljite uz pomoć mlina za kafu. Stavite vodu da proključa, a onda dodajte kašiku mlevenog žira i kuvajte tako 10 minuta. Procedite i spremno je za piće!