MARKO VULETA NIKAKO NE PREPORUČUJE OVU NAMIRNICU ZA JELO, A RAZLOG JE UZNEMIRUJUĆ! "Ima TOKSIČNU vrstu gljive, ljudi se žale da se nadimaju" (FOTO/VIDEO)
IZVOR: Republika - 21.10.2023 | 11:30
Suprug atletičarke Ivane Vulete upozorava.
Profesor sporta, fitnes trener i nutricionista Marko Vuleta koristi svoj Instagram nalog gde besplatno deli savete na temu nege, treninga i zdrave ishrane. Najsažetije izdvaja greške koje svi povremeno pravimo, a doprinose lošem opštem stanju. Ovoga puta on se osvrnuo na konzumiranje kikirija, grickalice koje često jedemo kada gledamo neki film ili odmaramo kod kuće.
Objasnio je zašto misli da kikiriki nije dobar izbor:
- Ljudi se često žale kako se nadimaju od kikirikija, a razlog za to je toksična vrsta gljive koje se nalazi u kikirikiju, a koja povećava nivo aflatoksina kancerogene supstance. Možda se sećate skandala od pre nekoliko godina sa mlekom i aflatoksinom. Slična supstanca razvija se u kikirikiju kada stoji duži period u skladištu. Ako vam je navika da jedete kikiriki ili kikiriki puter, potrudite se da ga zamenite puterom od indijskog oraha, lešnika ili badema koje su daleko zdravije alternative. Ne jedite kikiriki - poručio je Marko Vuleta u videu koji je objavio na Instagramu.
Foto: instagram.com/ivanaspanovic
Takođe, dodatno je pojasnio šta sadrži kikiriki.
Pored navedenog, kikiriki sadrži:
-Fitinsku kiselinu koja sprečava apsorpciju važnih minerala
-Oksalate koji doprinose stvaranju kamenja u bubregu, inflamatornoj bolesti creva, fibromialgiji i anemiji
-Lektine koji nepovoljno utiču na našu crevnu floru
-Inhibitore proteaze koji sprečavaju naše enzime u crevima da razgrađuju proteine u aminokiseline
-So. Iako je so dobra za naš organizam, kikiriki je često sadrži u prevelikim koncentracijama, napisao je u pomenutoj objavi.