OVAKO JE KUBURA OTKRIO DA IMA BOLEST KOJA SE SLABO ISPOLJAVA: Sve je bilo MUČNO, morao je odmah jednu stvar da uradi!


IZVOR: M.O. - 08.11.2023 | 16:40


Glum,ac je nesrećnim slučajem u mladosti dobio hepatitis.

Foto: Tanjug/JADARANKA ILIC, Shutterstock
OVAKO JE KUBURA OTKRIO DA IMA BOLEST KOJA SE SLABO ISPOLJAVA: Sve je bilo MUČNO, morao je odmah jednu stvar da uradi!

Poznati i cenjeni glumac Aleksandar Srećković je otvoreno govorio o tome kako je još u ranom detinjstvu zadobio hepatitis

Glumac je otkrio da je nesrećnim slučajem u njegovoj trinaestoj godini, prilikom revakcinacije za redovnu vakcinu zaradio hepatitis B. 

- Meni se ta prva vakcina nije primila i morao sam da primim ponovnu dozu, odnosno revakcinu. Prilikom te revakcine se desilo da sam ja zaražen tim hepatitisom B - započeo je on.

Dogodio se zaista nesrećan slučaj i nemarnost. Kada je trebao da primi vakcinu, zbog nastale gužve nisu dezinfikovali iglu i on je momentalno bio zaražen. 

Samo nakon dva meseca je dobio žuticu. Kako nije imalo nikakav grvni konetakt osim te revakcine, zaljučili su da je to pravi uzrok dobijanja hepatitisa B. 

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Glumac je prilikom revakcinacije zadobio hepatitis B

 

Simptome koje je imao

  • Žutica, 
  • otečena jetra, 
  • mučnina, 
  • gubitak snage, 
  • bilirubin koji je bio nekoliko puta veći od normalnog nivoa.

Zbog svega toga je morao da ide na rigoroznu dijetu i leži mesec dana.

Infektolog  kaže da se ovim virusom danas, uglavnom, ljudi zaraze se*sualnim putem, od 100 novozaraženih, 50 se zarazilo tim putem. Kako dalje navodi, u Srbiji od dva do 3% stanovništva nosi taj virus, a da i ne znaju da ga imaju. Po njegovim rečima, hepatitis se može dobiti i putem krvi, preko igle, stomatoloških, hirurških, ginekoloških metoda, onda od tetoviranja, stavljanja pirsinga.Takođe, može se preneti i sa majke na dete, tokom porođaja, kad dete prolazi kroz vaginalni kanal, prenosi "RTS".

- To je jedna klasična klinička slika, manifestne forme akutnog virusnog hepatitisa, mi kažemo ikterična forma, pošto je on požuteo, imao je tamnu mokraću, svetlu stolicu. Može da se javi i svrab kože kod tih bolesnika - objašnjava dr Delić infetolog i hepatolog.

BONUS VIDEO: