RASOL KAO STARI NARODNI LEK: Sada je pravo VREME da krenete da ga konzumirate, a evo KAKO se pravi!
IZVOR: M.O. - 11.11.2023 | 11:00
Rasol od kiselog kupusa je mnogima broj jedan piće preko zime.
Kupus je povrće koje se već hiljadama godina koristi kao lekovita biljka u narodnoj medicini. Njegovo konzumiranje u različitim oblicima, kao što su sirovi kupus, kiseli kupus i sok od kupusa, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo.
U drevnom Egiptu, kupusu su pripisivali božansku snagu i moć. Stari Grci i Rimljani su već tada poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa i koristili su ga za lečenje čireva želuca i tretmane kuge. Mornari su ga u 16. veku koristili za prevenciju nastanka skorbuta.
Kako su tada bili veoma malo medicinski opremljeni, smatrali su kiseli kupus kao moćno sredstvo protiv raznih tegoba.
Foto: Shutterstock
Kiseli kupus sadrži mnogo vrednih sastojaka koji imaju lekovita svojstva!
Zahvaljujući aktivnosti bakterija mlečne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u kiselom kupusu u odnosu na sirov. Takođe, sadrži folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju vitamina C u organizmu. Kiseli kupus je takođe bogat vitaminom K.
Izveštaj iz 2006. godine je objavljen u "Journal of Applied Microbiologi" navodi da probiotičke koristi od ove hrane uključuje:
Smanjena ukupna upala,
poboljšanje digestivnih poremećaja,
sindrom curenja creva,
poboljšan imunitet,
sniženi holesterol...
Kako napraviti rasol
Sok od kupusa možete napraviti kod kuće tako što ćete glavicu kupusa iseći na komade i ubaciti u sokovnik. Možete ga piti bez dodatka zaslađivača ili dodati neko drugo povrće radi raznovrsnosti ukusa. Takođe, možete napraviti rasol od kupusa koji je dobijen kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa.