PRITISAK SE NORMALIZOVAO, A HOLESTEROLA KAO DA NIJE BILO: Jedno povrće OBNAVLJA TELO, mora biti na vašem stolu što pre!
IZVOR: N.J. - 08.12.2023 | 18:00
Korenasto povrće pomaže kod nekoliko stanja.
Cvekla je korenasto povrće koje većina ljudi ili voli ili mrzi. Ima status hrane koja pomaže kod nekoliko stanja.
1. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska
Sok od cvekle može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Meta-analiza iz 2022. godine napominje da su nitrati dobijeni iz soka od cvekle snizili sistolički krvni pritisak kod odraslih s hipertenzijom.
Nitrati su spojevi u soku od cvekle koji se pretvaraju u azot oksid u krvi i pomažu u širenju i opuštanju krvnih sudova.
2. Poboljšava izdržljivost tokom vežbanja
Konzumiranje soka od cvekle može povećati nivo nitrata u plazmi i poboljšati fizičku izdržljivost, piše "Heltlajn".
Foto: pixabay.com
3. Može poboljšati snagu mišića kod ljudi sa srčanom insuficijencijom
Rezultati studije iz 2016. sugerišu da konzumacija 70 mL (jedna trećina šoljice) soka od cvekle dnevno tokom jedne nedelje može poboljšati toleranciju na vežbanje kod starijih osoba sa srčanom insuficijencijom. Istraživači su primetili da se izdržljivost učesnika aerobnih vežbi poboljšala za 24 odsto.
4. Može smanjiti holesterol
Ako imate visok holesterol, razmislite o dodavanju soka od cvekle u svoju ishranu.
Betanin u soku od cvekle može pomoći u snižavanju LDL-a ili "lošeg" holesterola.
Recenzija iz 2020. navodi da sok od cvekle može imati blagotvoran učinak na LDL i HDL, ili "dobar" holesterol, prema više citiranih studija.
Istraživači veruju da je potencijal cvekle za snižavanje holesterola verovatno zbog fitonutrijenata, poput flavonoida.