ZBOG OVE LOŠE NAVIKE SRBI SE SVE MLAĐI RAZBOLJEVAJU I STRADA IM SRCE: Nije važna samo hrana, već i vreme kad doručkujete i večerate! (FOTO)
IZVOR: Republika - 24.12.2023 | 18:30
Rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti raste zbog kasnog doručka i večere posle 21 sat.
Svako od nas je ko zna koliko puta čuo da je doručak najvažniji obrok, ali i vreme kada doručkujemo, kao i kada večeramo je takođe veoma važno za zdravlje.
U istraživanju u kom su analizirani zdravlje i ishrana 10.000 ljudi otkriveno je da je svaki sat važan kad je u pitanju vreme obroka. Rani doručak I rana večera su bolji za prevenciju karidovaskularnih bolesti poput moždanog udara i zatajenja srca. Stručnjaci iz više evropskih institucija rekli su da rezultati sugerišu da vreme obroka, kao i kvalitet namirnica koje unosimo mogu da utiču na zdravlje srca.
Prethodne studije su otkrile da obrok u pogrešno vreme može da poveća rizik od dijabetesa i raka.
Smatra se da vreme obroka, zajedno sa izloženošću svetlu utiče na naš cirkadijalni ritam, a time i na naše zdravlje.
Foto: shutterstock
Poslednja studija proučila je podatke o zdravlju 103.389 ljudi iz studije NutriNet-Sante, projekta pokrenutog 2009. godine kako bi bila proučena veza između ishrane i zdravlja.
Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat koji je neko odugovlači sa doručkom postoji šest odsto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Primera radi, ako bi jedna osoba doručkovala u sedam sati ujtro, a druga u 10 sati, druga osoba bi imala 18 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularne bolesti tokom života.
Kako prenosi britanski San, studija objavljena u časopisu Nature Communications otkrila je da su ljudi koji su večerali posle 21 sat imali 28 odsto veći rizik od razvoja cerebrovaskularnih bolesti poput moždanog udara i aneurizme mozga u poređenju sa onima koji su večerali pre osam sati uveče.
Istraživači su istakli da su neophodna dalja istraživanja kako bi bila ispitana veza između vremena obroka i kardiovaskularnog zdravlja.