PET NAMIRNICA KOJE JEDEMO MOGU BITI OTROVNE I FATALNE: Jednu SRBI posebno od davnina TAMANE jer je JEFTINA i ukusna!
IZVOR: M.O. - 25.01.2024 | 14:30
Konzumiranje može uzrokovati teške bolove, povraćanje, komu.
Svi smo već čuli "ono smo što jedemo". Ove reči su postale deo našeg svakodnevnog života, ali čini se da nismo svesni šta unosimo u naš organizam.
Jeste li znali da neke od najzdravijih namirnica mogu biti otrovne?
Saznajte kojih pet namirnica mogu biti fatalne ako se ne konzumiraju u određenoj meri i pravilno skuvaju.
Foto: shutterstock
Zeleni krompir
Sadrži jedinjenje pod nazivom "Solanaceae", koja je neurotoksična i veoma toksična za ljudsko telo. Prema mišljenju stručnjaka, prekomerna konzumacija ovog jedinjenja može izazvati glavobolju, povraćanje, mučninu, unutrašnje krvarenje, komu, pa čak i smrt. Prema studijama, ako pojedete 450 grama potpuno zelenog krompira, to može izazvati smrt, prenosi "express.co.uk".
Muškatni oraščić
Sadrži aktivno jedinjenje zvano miristicin, koje kada se razgradi u telu može oštetiti nervni sistem i izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Prema studijama, 37-godišnja žena je jednom konzumirala 10 grama muskatnog oraščića i u roku od sat i po pokazala je teške simptome trovanja. Prema mišljenju stručnjaka, to je razlog; muškatni oraščić se u kulinarstvu koristi kao začin u vrlo malim količinama. Što znači, nikako ne preterujte.
Gorki bademi
Oni sadrže toksično jedinjenje koje se zove cijanovodonik, a konzumacija ovog jedinjenja može biti toksična za ljudsko telo. Prema istraživanjima, 6-10 gorkih badema može izazvati ozbiljno trovanje, a konzumacija 20-25 gorkih badema čak i smrt. Većina ljudi jede sladak badem jer je bezbedan, prenosi "E Times".
Nedovoljno kuvani crveni pasulj
Nekuvani ili nedovoljno kuvani pasulj sadrži lektin, toksičnu supstancu koja može da izazove bol u stomaku, mučninu. Dokazano je da ravnomerno kuvani pasulj ne sadrži lektine, a ako je pasulj nedovoljno kuvan, nivo lektina se može povećati za pet puta i mogu dovesti do ozbiljne toksičnosti. Predlaže se da se pasulj potopi 2 sata pre kuvanja.
Pečurke
Možda su odlične na pici, ali čuvajte se divljih gljiva. Dve vrste su posebno opasne i štetne, "Amanita phalloides", "Amanita virosa". Konzumiranje može uzrokovati teške bolove, povraćanje, komu...
BONUS VIDEO: