OVE TRI VRSTE ULJA SU PAKAO ZA SRCE: Za jedno svi tvrde da je ZDRAVO, a izaziva UPALU u organizmu!


IZVOR: M.O. - 18.02.2024 | 11:40


Vreme je da izaberemo zdraviju varijantu.

Foto: shutterstock
OVE TRI VRSTE ULJA SU PAKAO ZA SRCE: Za jedno svi tvrde da je ZDRAVO, a izaziva UPALU u organizmu!

Dok se broj mladih s srčanim problemima povećava, stručnjaci upiru prstom u način života i ishranu kao glavne krivce. Ulje je često osnovni sastojak u pripremi hrane, ali jeste li znali da postoje vrste koje mogu biti štetne za naše srce? Prema dijetetičarki Krutiki Nanavati, tri najnepoželjnije vrste ulja su palmino, kokosovo i kukuruzno.

Palmino ulje

Zasićene masti, koje se nalaze u palminom ulju, loše su za zdravlje.

- Palmino ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, što može doprineti povećanju nivoa LDL holesterola (lošeg holesterola) u našem organizmu. Vremenom, ovo može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što ih sužava i potencijalno dovodi do srčanih bolesti - objašnjava dijetetičarka.

Foto: shutterstock

Obratite pažnju na to koje ulje svakodnevno konzumirate

Kokosovo ulje:

Iako kokosovo ulje može imati koristi za kosu i često se hvali, dijetetičarka upozorava da ga treba izbegavati prilikom pripreme hrane, posebno ako vodite računa o zdravlju srca.

- Iako je kokosovo ulje pohvaljeno zbog svojih zdravstvenih prednosti, važno je napomenuti da sadrži visok nivo zasićenih masti - gotovo 82%. Istraživanja su pokazala da prekomerna konzumacija takvih masti može povećati rizik od koronarne bolesti srca podizanjem nivoa holesterola u krvi -  ističe dijetetičarka.

Kukuruzno ulje:

- Kukuruzno ulje obiluje omega-6 masnim kiselinama, čije prekomerno konzumiranje može izazvati upalu u organizmu i poremetiti ravnotežu između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Neravnoteža u korist omega-6 masnih kiselina, kao što se veruje, doprinosi srčanim bolestima. Iako same omega-6 masne kiseline nisu štetne, moderna ishrana često sadrži previše ovih masti, a premalo omega-3 masnih kiselina, što stvara nezdravu ravnoteže - zaključuje dijetetičarka.

BONUS VIDEO: