U OMILJENOM SRPSKOM PROIZVODU PRONAĐENA BAKTERIJA ZBOG KOJE SE OTROVALO ŠESTORO SRBA: Oštećenje mozga nije jedina posledica, može se desiti i OVO
IZVOR: Nevena Jakovljević - 22.02.2024 | 09:35
Pasterizacija je proces koji pomaže u ubijanju potencijalno štetnih mikroba u određenim vrstama hrane.
Bivši generalni direktor mlekare, star 39 godina i poreklom iz Srbije, iz Donje Austrije, osuđen je na 13 meseci zatvorskog kazne od strane Suda u Viner Nojštatu. Razlog za ovu presudu je smrt petoro ljudi i šestoro koje je povređeno tako da će imati doživotne posledice zbog trovanja, nakon što je u kajmaku proizvedenom u njegovoj firmi otkrivena prisutnost bakterije "listerija". Dve osobe su zadobile trajno oštećenje mozga, dok su tri dobile hroničnu bubrežnu insuficijenciju, upalu pluća i malaksalost. Mlađa žena je ispričala da se tokom 2022. godine, nakon što je konzumirala proizvode iz mlekara, porodila sedam nedelja ranije, te da je dete odmah moralo biti priključeno i da se razbolelo i pretrpelo teži oblik sepse.
Listeria infekcija, takođe poznata kao listerioza, izaziva bakterija Listeria monocitogenes (L. monocitogenes). Ove bakterije se najčešće nalaze u hrani koja uključuje:
- nepasterizovani ili sirovi mlečni proizvodi
- određena delikatesa od mesa
- dinje
- sirovo povrće
Kod većine ljudi listerioza može izazvati simptome koji su u skladu sa drugim bolestima koje se prenose hranom. Najčešći simptomi su groznica i dijareja, piše "Heltlajn".
Foto: shutterstock
Drugi potencijalni simptomi mogu uključivati:
- mučninu i povraćanje
- umor
- bol u stomaku
- bolove u telu
- glavobolju
Kod ove vrste listerioze, simptomi mogu da počnu u roku od 24 sata nakon konzumiranja hrane koja je kontaminirana visokim nivoima bakterija Listeria. Sve u svemu, bolest je blaga i prolazi sama od sebe, iako dijareja može trajati i do 5 dana. Uzroci
Listerioza se razvija nakon što dođete u kontakt sa bakterijom L. monocitogenes. Najčešće, osoba dobije listeriozu nakon što jede kontaminiranu hranu. Novorođenče ga može dobiti i od svoje majke.
Listerioza se obično širi:
- prerađenim mesom, uključujući delikatesno meso, viršle, mesne namaze i hlađene dimljene morske plodove
- nepasterizovanim mlečnim proizvodima, uključujući meke sireve i mleko
- nekim prerađenim mlečnim proizvodima, uključujući sladoled
- sirovim povrćem i voćem
Bakterije listerije i dalje mogu da rastu u hladnim okruženjima, kao što su frižideri, iako ne rastu tako brzo. Oni takođe mogu da prežive niske temperature, što znači da mogu biti prisutni u zamrznutoj hrani koja je odmrznuta.
Studija iz 2020. prikupila je uzorke smrznutog voća i povrća sa maloprodajnih i ugostiteljskih lokacija. Istraživači su uspeli da otkriju L. monocitogenes u 10 odsto smrznutog povrća. Neki od bakterijskih sojeva su odgovarali onima koji su izazivali prethodne infekcije kod ljudi.
Veća je verovatnoća da će ove bakterije biti uništene toplotom. Zagrevanje prerađene hrane, poput viršle, na 73,8 stepena Celzijusovih će ubiti bakterije. Ako ste pod povećanim rizikom od ozbiljne bolesti ili komplikacija zbog listerioze, budite oprezni sa sledećim vrstama hrane ili ih izbegavajte u potpunosti.
Meki sirevi
Meki sirevi se proizvode od mleka koje nije pasterizovano. Pasterizacija je proces koji pomaže u ubijanju potencijalno štetnih mikroba u određenim vrstama hrane.
Da biste videli da li je određeni sir pasterizovan, proverite etiketu.
Mleko
Sirovo mleko nije pasterizovano da ubije štetne mikrobe. Imajte na umu da se sirovo mleko može koristiti i za pravljenje drugih mlečnih proizvoda kao što su sir, jogurt i sladoled.
Meso spremno za jelo
Listeria se potencijalno može naći u nekoliko različitih vrsta gotovih mesnih proizvoda. Ovo uključuju:
- delikatesno meso
- hladna jela
- viršle
- paštete ili druge namaze od mesa
- dimljena riba
Sirovo voće i povrće
Pošto se listerija može naći na sirovom voću i povrću, obavezno operite ili oribajte ove namirnice pod tekućom vodom pre nego što ih pripremite ili pojedete.
Ovo je važno čak i ako ne planirate da jedete kožu ili koru, jer bakterije koje se nalaze na kori mogu ući u hranu dok je pripremate.
Posebno za dinje, preduzmite korake da ih bezbedno konzumirate.
Sirove klice
Sirove klice mogu da sadrže listeriju, kao i niz drugih bakterija kao što su Ešerihija koli (E. coli) i Salmonela. Za razliku od drugih vrsta svežeg povrća, pranje sirovih klica nije efikasno u uklanjanju bakterija.