KOLIKO DNEVNO SMETE DA UNESETE SOLI, A DA VAM NE SKOČI KRVNI PRITISAK? Sigurno ovo ne poštujete, a kada čujete koji su RIZICI, odmah ćete početi!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 29.02.2024 | 17:30
Istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više natrijuma imali značajno viši krvni pritisak od onih sa nižim unosom.
Natrijum je neophodan mineral. Ali, zdravstvene organizacije obično preporučuju da zdrave odrasle osobe ograniče unos natrijuma na manje od 2.300 mg (oko jedne kašičice soli) dnevno kako bi se sprečila stanja poput visokog krvnog pritiska.
Natrijum - koji se jednostavno naziva so - nalazi se u skoro svemu što jedete i pijete. Prirodno se javlja u mnogim namirnicama, dodaje se u druge tokom procesa proizvodnje i koristi se kao aroma.
Već neko vreme, natrijum je bio povezan sa visokim krvnim pritiskom, koji uzrokuje oštećenje krvnih sudova i arterija kada je hronično povišen.
Stoga je nekoliko zdravstvenih vlasti uspostavilo smernice za ograničavanje unosa natrijuma. Uprkos ovome, natrijum je neophodan nutrijent za dobro zdravlje.
Foto: shutterstock
Glavni izvor natrijuma u većini dijeta je dodata so u obliku natrijum hlorida - koji je 40 odsto natrijuma i 60 odsto hlorida po težini. Pošto se so široko koristi u preradi i proizvodnji hrane, prerađena hrana čini oko 75 odsto ukupnog konzumiranog natrijuma.
Većina natrijuma u telu nalazi se u vašoj krvi i tečnosti koja okružuje ćelije, gde pomaže u održavanju ravnoteže ovih tečnosti, piše "Heltlajn".
Uz održavanje normalnog balansa tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnoj funkciji nerava i mišića. Bubrezi pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u telu prilagođavanjem količine koja se izlučuje u urinu. Takođe, gubite natrijum znojenjem.
Nedostaci natrijuma u ishrani su veoma retki u normalnim uslovima — čak i kod dijeta sa veoma niskim sadržajem natrijuma.
Veza između natrijuma i visokog krvnog pritiska
Odavno je poznato da natrijum povećava krvni pritisak - posebno kod ljudi sa povišenim nivoima. Većina stručnjaka veruje da je veza između natrijuma i visokog krvnog pritiska prvi put identifikovana u Francuskoj 1904. godine.
Ipak, tek kasnih 1940-ih ova veza je postala široko priznata kada je naučnik Valter Kempner pokazao da dijeta sa niskim udelom soli od pirinča može sniziti krvni pritisak kod 500 ljudi sa povišenim nivoima. Od tada, istraživanje je uspostavilo jaku vezu između prekomernog unosa natrijuma i visokog krvnog pritiska. Jedna od najvećih studija na ovu temu je ispitivanje prospektivne urbane ruralne epidemiologije ili PURE.
Analizirajući nivoe natrijuma u urinu kod više od 100.000 ljudi iz 18 zemalja na pet kontinenata, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više natrijuma imali značajno viši krvni pritisak od onih sa nižim unosom.
Koristeći istu populaciju, drugi naučnici su pokazali da su ljudi koji su konzumirali više od 7 grama natrijuma dnevno bili izloženi većem riziku od srčanih bolesti i rane smrti od ljudi koji su konzumirali 3-6 grama dnevno.
Foto: shutterstock
Ne reaguju svi na natrijum na isti način
Ljudi sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom i hroničnom bolešću bubrega, kao i stariji odrasli i Afroamerikanci, imaju tendenciju da budu osetljiviji na efekte natrijuma koji podižu krvni pritisak.
Procenjuje se da je vašem telu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Međutim, bilo bi gotovo nemoguće konzumirati ovo malo, i dalje zadovoljiti svoje energetske potrebe i dobiti preporučeni unos drugih važnih hranljivih materija.
Stoga, Institut za medicinu (IOM) preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg (1,5 grama) natrijuma dnevno.
Istovremeno, IOM, USDA i Ministarstvo zdravlja i socijalnih službi SAD preporučuju da zdrave odrasle osobe ograniče dnevni unos natrijuma na manje od 2.300 mg (2,3 grama) – što je ekvivalent jedne kašičice soli.
BONUS VIDEO: