DA LI ZNATE DA MOŽETE POVEĆATI G TAČKU? Ginekolog Mladenović objašnjava da li je to TREND ili potreba


IZVOR: Nevena Jakovljević - 01.03.2024 | 19:30


Dr Tanja Mladenović kaže da zbog sledećih razloga može doći do slabe elastičnosti vaginalnih zidova.

Foto: Shutterstock, instagram:drtanjamladenovic_
DA LI ZNATE DA MOŽETE POVEĆATI G TAČKU? Ginekolog Mladenović objašnjava da li je to TREND ili potreba

Da li znate da se G tačka može povećati? Doktorka estetske medicine Tanja Mladenović je od skoro ginekolog, a član je Udruženja za estetsku, funkcionalnu i regenerativnu ginekologiju odnosno koosnivač. U skladu sa svojim iskustvom i dugogodišnjim radom u pomenutim oblastima u intervjuu za Republiku ističe da li je moguće povećati G tačku i da li je to bezbedna procedura. Estetska, funkcionalna i regenerativna ginekologija je posebna grana ginekologije koja se bavi poboljšanjem kvaliteta života žene. Kako doktorka ističe nije u pitanju samo trend već i potreba.  

- G tačka predstavlja splet nervnih završetaka na prednjem zidu vagine koji ženi omogućava vaginalni vrhunac, važan ne samo zbog zadovoljstva i lučenja endorfina već i zbog kontrakcije pelvičnih mišića. Međutim, nakon porođaja ili zbog slabosti pelvičnih mišića (što se dešava najčešće zbog dugotrajnog sedenja) ili menopauze, perimenopauze, dolazi do slabe elastičnosti vaginalnih zidova te je G tačka fizički oslabljena - objasnila nam je doktorka.

Takođe, mnoge zanima na koji način se izvodi ova procedura, što je ginekolog temeljno objasnio.

- Generalno, G tačku možemo tretirati hijaluronom ili prp metodom. Kontraindikacije su karcinom, trudnoća, alergija na preparat i vulvovaginalna infekcija. Nakon redovnog pregleda kolposkopom i papa brisom, intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, najčešće se koristi sprej ili anestetik krema. Hijaluron ili prp plasira se u anatomski tačno određenom prostoru. Zato je važno da ove procedure obavljaju adekvatno edukovani lekari specijalisti ginekologije - upozorava Mladenović i objašnjava zbog čega se najčešće odluče za uvećanje G tačke hijaluronom:

- Nije u pitanju samo G tačka i poboljšanje kvaliteta intimnog zivota već i stres inkontinencija, suvoća vagine, slabost zidova ženskog polnog organa, anatomske nesrazmere između velikih i malih usana vulve, ožiljci od epiziotomije.   

Dr Tanja Mladenović tvrdi da iako možda ne izgleda tako, ovo je i te kako aktuelna tema u Srbiji i jedna od procedura koja će tek "zaživeti".

- Trenutno je estetska ginekologija postala jako aktuelna kod nas i u svetu, za neke je "must have", a za mnoge zaista zdravstvena potreba - poručila je.

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

BONUS VIDEO: