OKIDAČI BOLA: Namirnice koje morate da izbegavate ako često imate migrene
IZVOR: Aleksandar Novaković - 23.04.2024 | 10:52
Osobe koje često imaju migrenu, znaju koliko su ove glavobolje bolne i iscrpljujuće.
Ljudi sa hroničnom migrenom obično mogu da osete da se glavobolja približava.
Međutim, to nije nikakva uteha, jer jednom kada migrena udari punom snagom, tada je već prekasno.
Stručnjaci navode da bi pravilan izbor namirnica mogao da pomogne u smanjenju migrena.
Šta morate da izbegavate:
Kofein
U zavisnosti od osobe, kofein će biti prokletstvo ili blaženstvo. Naime, za mnoge je kafa jedan od najjačih okidača za migrenu, dok je za druge šolja kafe olakšanje i početak nestanka bola.
Iako podaci o uticaju kofeina na migrene i dalje nisu kompletni, stručnjaci savetuju da vodite računa o količini konzumiranog kofeina jer ako svakodnevno u organizam unosite više od 200 miligrama, ili sa druge strane, naglo prekinete sa pijenjem kafe, to bi mogli da budu okidači za glavobolju.
Foto: Shutterstock
Alkohol
Opuštajuće pićence posle posla može da izazove sasvim suprotan efekat. Pojedine supstance iz alkohola poput histamina, mogu da budu okidači bola. Takođe, alkohol je i diuretik, a poznato je da je dehidracija jedan od najčešćih uzroka glavaobolje.
Tiramin
Iako vam naziv tiramin verovatno ništa ne znači, to je komponenta koja se nalazi u siru, dimljenoj ribi, smokvama, ali i crnom vinu.
Fenilalanil
Teško izgovorljiva reč označava amino kiselinu koja se nalazi u proteinima.
Fenilalanil je zastupljen u jajima, mesu, ribi i ovde jew umerenost ključna reč. Naime, visoke doze fenilalanila mogu da izazovu jake glavobolje. Sa druge strane, ako biste po svaku cenu izbegavali hranu bogatu fenilalanilom, drastično biste smanjili unos proteina, što takođe nije preporučljivo.