ČETIRI NAMIRNICE IZBEGAVAJTE AKO PIJETE NEKE LEKOVE: Smatraju se ZDRAVIM, ali u ovoj kombinaciji mogu biti POGUBNE!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 25.04.2024 | 10:40
Obratite pažnju šta jedete ako vam je prepisana neka terapija.
Grejp
Jedna od namirnica koja može izazvati interakcije sa lekovima je grejp. Sadrži spojeve koji mogu blokirati enzime u jetri i tankom crevu, što može dovesti do predoziranja kada se kombinuje sa određenim lekovima, poput statina, beta blokatora, imunosupresiva, psihotropnih lekova i određenih anestetika.
Foto: Shutterstock
Kelj
Kelj je bogat vitaminom K, koji je neophodan za stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, ako se uzima uz lekove poput varfarina, koji sprečavaju zgrušavanje krvi, može doći do problema. Preterana konzumacija kelja može otežati dejstvo varfarina, što može imati ozbiljne posledice, prenosi "Statnews"
Sir
Odležani sirevi su posebno problematični kada se kombinuju sa inhibitorima monoaminooksidaze, određenom klasom antidepresiva. Tiramin, koji se nalazi u odležanim sirevima, može uzrokovati sužavanje krvnih sudova, a interakcija sa ovim lekovima može dovesti do povećanja krvnog pritiska.
Banane
Iako su bogate kalijumom, što je bitno za srčane funkcije, konzumacija banana može biti problematična za osobe koje uzimaju određene lekove, poput ACE inhibitora. Ove namirnice mogu doprineti nakupljanju kalijuma, što može imati negativne efekte na zdravlje, posebno u kombinaciji sa određenim diureticima.
Kombinovanje određenih namirnica sa lekovima može imati ozbiljne posledice po zdravlje, stoga je važno biti pažljiv prilikom konzumacije određenih namirnica dok se uzimaju lekovi. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o mogućim interakcijama hrane i lekova kako bi se izbegle potencijalno opasne situacije.