SA OVIM SE MNOGI NEĆE SLOŽITI: Stručnjaci tvrde da nije zdravo da pijete "jednu rakijicu" pre jela


IZVOR: Aleksandar Novaković - 30.04.2024 | 15:51


I dok mnogi ljudi smatraju da je običaj ispijanja rakije pre jela uobičajen kod Srba, istina je da ovo piće zapravo ne poboljšava apetit niti ukus hrane.

Foto: Shutterstock
SA OVIM SE MNOGI NEĆE SLOŽITI: Stručnjaci tvrde da nije zdravo da pijete "jednu rakijicu" pre jela

Naprotiv, konzumiranje rakije pre jela može negativno uticati na varenje i čulo ukusa. Zbog toga se preporučuje umesto ljutog "na eks", ispijanje biljnih, gorkih pića sa manjim procentom alkohola.

Ovaj običaj datira još iz antičke Grčke, a popularan je i u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića radi podsticanja varenja.

Aperitivi u svetu

Aperitiv je postao popularan krajem 18. veka, posebno u Italiji, gde su pića poput vermuta, martini i kampari postala sve popularnija. Takođe, nastali su i popularni kokteli poput šprica, negronija i belinija. Ova pića se tradicionalno konzumiraju pre jela kako bi se pripremilo čulo ukusa i stimulisali želudačni sokovi.

Foto: shutterstock

Šta je digestiv?

Odabir digestiva

Na kraju obroka, ljudi širom sveta posežu za digestivima kako bi stimulisali cirkulaciju i poboljšali varenje. Francuzi preferiraju konjak, dobru rakiju ili Chartreuse, dok Italijani vole rakiju od grožđa, gorki amaro i Fernet-Branco - liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina.

Tradicionalni napici širom sveta

Nakon obroka, Nemci nazdravljaju likerima poput Krauterlikora i Underberga, dok se u Španiji i Portugalu često konzumiraju ojačana vina. Bez obzira na izbor pića, važno je voditi računa o svom zdravlju i ne preterivati u konzumaciji alkohola.

Slatka pića se, prema savetima, biraju nakon jela kako bi se izbegle potencijalne probavne smetnje. Ovaj običaj prati različite kulture širom sveta, a upravo izbor pića nakon obroka može otkriti mnogo toga o tradiciji i običajima određenog regiona.

BONUS VIDEO: