KOLIKO MLEČNIH PROIZVODA SMEMO DA KONZUMIRAMO? Zašto je kalcijum toliko važan za ceo organizam, a ne samo za kosti
IZVOR: Aleksandar Novaković - 04.05.2024 | 17:11
Kalcijum je važan mineral za zdravlje kostiju i zuba, ali i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Prema nedavnoj studiji objavljenoj u BMC Public Health, unos kalcijuma između doručka i večere može značajno da smanjiti rizik od bolesti srca.
Istraživači su otkrili da kalcijum u ishrani može da poboljša nivo lipida u krvi, masnoće i krvni pritisak, ključne faktore rizika za kardiovaskularne bolesti.
Cirkadijalni ritam tela i apsorpcija kalcijuma
Osim vremena unosa kalcijuma, istraživanja sugerišu da cirkadijalni ritam tela može da ima uticaj na apsorpciju ovog minerala. Melani Ričer, registrovani dijetetičar i nutricionista, ističe da bi apsorpcija kalcijuma mogla biti veća tokom dana, s obzirom na to da određeni hormoni potrebni za metabolizam kalcijuma imaju tendenciju da budu viši tokom dana.
Foto: shutterstock
Preporučene dnevne doze kalcijuma
Prema preporukama čuvene klinike Mejo, muškarci od 19 do 70 godina i žene od 19 do 50 trebalo bi da unose 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, dok bi stariji muškarci i žene trebalo da unose 1.200 miligrama. Takođe, važno je naglasiti da je preporučena gornja granica za kalcijum 2.500 miligrama dnevno za odrasle od 19 do 50 godina, i 2.000 miligrama za starije.
Alternativni izvori kalcijuma
Pored mlečnih proizvoda, kalcijum se može naći u izobilju u tamnom lisnatom zelenilu, određenim ribama, orašastim plodovima i semenkama. Nutricionista Rihter ističe da osobe koje imaju uravnoteženu ishranu bogatu biljkama i povremenim mlečnim proizvodima verovatno neće imati potrebu za dodatkom kalcijuma.