KOLIKO JAJA ZAISTA UTIČU NA HOLESTEROL? Ko ne sme da ih jede za Vaskrs
IZVOR: Aleksandar Novaković - 05.05.2024 | 09:24
Tokom nekoliko prazničnih dana za Uskrs, mnogi od nas uživaju u tradicionalnim jelima koja često uključuju jaja.
Međutim, postavlja se pitanje da li će konzumiranje ovih namirnica uticati na nivo holesterola u našoj krvi.
Naučna istraživanja sprovedena u Kopenhagenu 2019. godine pokazala su da postoji povećanje koncentracije ukupnog holesterola za 15 odsto u periodu posle praznika. Ovo može biti od velikog značaja za sve nas koji uživamo u bogatim uskršnjim trpezama.
Povezanost konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti
Jaja su neizostavan deo uskršnjih jela, ali često se postavlja pitanje da li njihova konzumacija može uticati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Foto: Shutterstock
Različite studije su dale oprečne rezultate, ali jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da konzumiranje 12 jaja nedeljno tokom tri meseca ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi sa predijabetesom.
Koliko jaja možemo bezbedno konzumirati?
Iako postoji preporuka da ograničimo konzumaciju jaja na 7 nedeljno, odnosno 5 jaja za zdrave ljude i 3 do 4 jajeta za osobe iz rizičnih grupa, još uvek nije utvrđena gornja bezbedna granica nedeljnog konzumiranja jaja ni kod zdravih ni kod osoba sa oboljenjima.
Kako praznična ishrana utiče na zdravlje?
Ako vodimo računa da naša ishrana bude zdrava tokom cele godine, konzumiranje tradicionalnih jela tokom praznične sezone neće imati negativne posledice po zdravlje.
Međutim, stručnjaci apeluju da budemo umereni, kako bismo povišene frakcije lipidnog statusa brzo vratile u normalu.