OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD RAKA DOJKE: Doktor naveo o kojim namirnicama je reč - ukusne, a zdrave
IZVOR: Nevena Jakovljević - 22.05.2024 | 14:30
Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke.
Budimo iskreni, kada je rak u pitanju, ne postoji idealna dijeta za smanjenje rizika, ali to ne znači da ono što jedete nije vredno pažnje.
- Radi se o tome da postignete pravi balans u vašim grupama hrane - kaže dr Mudi.
- Želite da favorizujete voće i povrće bez skroba kao što su brokoli, celer, tikvice ili patlidžan, integralne žitarice, masnu ribu i ograničite zasićene masti, dodat šećer i so. Biranje puno šarenog voća i povrća prilikom kupovine. Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke. Crvena paprika, lubenica i bundeva su posebno bogate karotenoidima, koji im daju boju - rekao je doktor, piše "Miror".
Pored toga, smanjite unos prerađenog mesa i jedite više orašastih plodova, pasulja, integralnih žitarica i žitarica inače.
- One su bogate vlaknima, koja su, kada se jedu u velikim količinama, povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke - kaže dr Mudi.
Foto: Shutterstock
- Probajte da promenite svoju uobičajenu belu testeninu celog zrna ili dodajte kašičicu lanenog semena u zob preko noći. I uverite se da pijete puno tečnosti kako biste omogućili vlaknima da efikasno rade - nudi on.
Pored vaše dijete, količina fizičke aktivnosti koju radite takođe igra ulogu u kontroli težine, a aktivnosti pomažu da vaša težina bude pod kontrolom.
- Biti fizički aktivan može pomoći kod mnogih različitih stanja i može pomoći da se smanji rizik od raka dojke za oko 20 procenata - kaže doktor.
Trebalo bi da težite preporukama Svetske zdravstvene organizacije od 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.