ZELEN, ŽUTE ILI PREVIŠE ZRELE? Koje banane imaju najviše vitamina, a koje treba izbegavati
IZVOR: Aleksandar Novaković - 27.05.2024 | 14:19
Ako ste ljubitelj banana, onda sigurno znate da je najvažnije kolike su one zrele.
Nutricionisti ističu da zrele banane, bez obzira da li su blago zelenkaste ili prezrele sa tamnim flekama, imaju različite efekte na organizam.
Najzdravija opcija za konzumaciju
Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija vitaminima B i C, kalijumom i antioksidantima. Ove banane se lakše vare i prepune su antioksidanata, te se preporučuju kao izuzetno zdrav izbor.
Različiti nutritivni sastav prema stepenu zrelosti
Potpuno smeđe banane su posebno slatke zbog visokog sadržaja šećera, što ih čini popularnim sastojkom u pripremi kolača. Sa druge strane, zelenkaste i tvrđe banane sadrže probiotičke bakterije korisne za zdravlje debelog creva, manje šećera i više skroba, što pruža duži osećaj sitosti.
Foto: Shutterstock
Istraživanja su pokazala da nedovoljno zrele banane sadrže većinu ugljenih hidrata koji se postepeno pretvaraju u šećere kako banana sazreva, te su bolji izbor za osobe sa povišenim nivoom šećera i dijabetesom.
Zrele, žute banane se lakše vare i bolji su izbor za osobe koje pate od opstipacije.
Kalijum i zdravlje
Sve vrste banana su bogate kalijumom, što je korisno za opšte zdravlje, ali osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi i dijabetesom trebalo bi da budu oprezne pri konzumaciji banana.
Prema rečima nutricionista, zrelost banana može imati značajan uticaj na zdravlje, te je važno izabrati opciju koja najbolje odgovara individualnim potrebama i zdravstvenom stanju