RAZREŠENJE NAJVEĆE DILEME: Ovo morate da znate, evo kako svinjska mast zaista utiče na telo!
IZVOR: Republika - 30.05.2024 | 19:33
Jedna od rasprava koja traje decenijama je pitanje da li je svinjska mast zdrava ili ne.
Svinjska mast je dugo bila nepravedno zapostavljena u ishrani, ali stručnjaci ističu njene zdravstvene prednosti i ekonomičnost u odnosu na mnoga ulja.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava da su određene masne kiseline u mastima izuzetno zdrave, čak imaju antiinfektivna svojstva i mogu se koristiti za tretiranje rana. Takođe, ističe da je mast nekada bila glavni izvor masnoća, pre nego što su raznovrsna ulja postala popularna zahvaljujući industriji.
Masti ili ulja: zdravstvena perspektiva
Specijalista ishrane dr Veroslava Stanković ističe da su zasićene masne kiseline ključne za nervni sistem i ćelijske membrane, te da masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni, dok ulja imaju tačku dimljenja na 270 stepeni Celzijusa. Takođe, ističe da masti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline kada se zagreju, što ih čini zdravijim izborom za pripremu hrane.
Foto: shutterstock
Vitamin D i svinjska mast
Dr Stanković navodi da svinjska mast sadrži značajnu količinu vitamina D, posebno ako su svinje hranjene napolju. Jedna kašika svinjske masti može sadržati i do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D.
Prof. dr Vojislav Perišić ističe važnost vitamina D, posebno u lečenju pacijenata, naglašavajući da je svinjska mast zdravija i od lososa, s obzirom na to da je većina lososa na tržištu veštački uzgajana.