NAUČNICI TVRDE: Ove namirnice moga da smanje agresivnost za čak 30 odsto!


IZVOR: Aleksandar Novaković - 01.06.2024 | 10:36


Studije sprovedene na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazale su da konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može da ima značajan uticaj na smanjenje agresivnog ponašanja kod ljudi.

Foto: Shutterstock
NAUČNICI TVRDE: Ove namirnice moga da smanje agresivnost za čak 30 odsto!

Ova vrsta masti, koja se nalazi u ribi, lanenim semenkama, orasima i drugim namirnicama, pokazala se kao korisna u smanjenju nasilnih ispada za čak 30 odsto kod osoba koje su uzimale dodatak najmanje dve nedelje.

Naučnici su istakli da omega-3 može imati pozitivan uticaj na funkciju mozga, posebno kod ljudi koji ispoljavaju agresivno ponašanje.

Omega-3 kao potencijalni faktor u smanjenju nasilja

Profesor Adrijan Rejn sa Univerziteta u Pensilvaniji ističe da bi suplementacija omega-3 masnim kiselinama mogla imati značajan uticaj na smanjenje agresije u društvu.Iako nije reč o čarobnom rešenju za nasilje, omega-3 može imati pozitivan efekat i trebalo bi ozbiljno razmotriti njenu primenu u borbi protiv agresivnog ponašanja.

Foto: shutterstock

Kako ishrana utiče na agresivnost?

Omega-3 i njegovi izvori

Omega-3 masne kiseline se mogu naći u ribama poput skuše, lososa i hare, kao i u semenkama lana, orasima i soji. Za one koji nisu ljubitelji ovih namirnica, lekari često preporučuju uzimanje tableta ribljeg ulja kao dodatak ishrani, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Važno je naglasiti da je omega-3 vrsta masti koja je ključna za normalno funkcionisanje organizma, ali koju telo ne može samo da proizvodi.

Veza između moždanog tkiva i agresivnog ponašanja

Studije su pokazale da postoji veza između abnormalnosti u moždanom tkivu i agresivnog ponašanja. Nervi u delu mozga poznatom kao prefrontalni korteks igraju ključnu ulogu u regulisanju agresivnih, nasilnih i impulsivnih sklonosti kod ljudi. Neurolog dr Pamela Blejk iz Univerzitetske bolnice Džordžtaun ističe da nerazvijenost ovog dela mozga može povećati verovatnoću razvoja agresivnog ponašanja.

BONUS VIDEO: