KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: Kravlje, kozje, ovčije ili magareće?


IZVOR: Aleksandar Novaković - 01.06.2024 | 20:17


Iako se kravlje mleko najviše upotrebljava, to ne znači i da je najzdravije. Zato je zanimljivo pogledati poređenje sa kozjim, ovčijim i magarećim mlekom.

Foto: Shutterstock
KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: Kravlje, kozje, ovčije ili magareće?

Kozie mleko je drugo najpopularnije mleko nakon kravljeg, ali je svakako jednako zdravo, ako ne i zdravije. Sa svojim bogatim sastavom, kozje mleko je odličan izvor vitamina A, C, E, D i B, kao i kalcijuma, kalijuma, selena i fosfora.

Ono se lako vari i retko izaziva probleme sa varenjem, a takođe je korisno za bolesti gastrointestinalnog trakta, zbog prisustva fosfata koji smanjuju kiselost želuca.

U poređenju sa kravljim mlekom, kozje mleko ima veću količinu belančevina, masti i kalcijuma, te je zbog toga bledo žute boje. Treba napomenuti da sastav kozjeg mleka direktno zavisi od ishrane životinja, pa se može razlikovati u količini određenih vitamina.

Ovčije mleko - hranljiv izbor sa specifičnim ukusom

U poređenju sa kravljim mlekom, ovčije mleko je jedan i po puta hranljivije. Sa 110 kalcijuma na 100 ml, sadrži više proteina, masti i ugljenih hidrata od kozjeg i kravljeg mleka.

Foto: pixabay.com

Magareće mleko je najzdravije

Takođe, ovčije mleko sadrži 2-3 puta više vitamina A, B1 i B2, kao i više vitamina D u poređenju sa kravljim mlekom. Međutim, treba imati na umu da ovčije mleko može imati specifičan ukus, te se često koristi za proizvodnju sireva i jogurta.

Magareće mleko - slično ženskom mleku, idealno za bebe

Magareće mleko se smatra najzdravijim, a slično je ženskom mleku po mnogo čemu. Sadrži malo proteina, ali dosta albumina, veliku količinu antioksidanata i minerala, te skoro jedan i po puta više laktoze od kravljeg mleka. Zbog toga se smatra hranom idealnom za bebe.

Magareće mleko takođe sadrži velike količine lizozima i drugih antibakterijskih supstanci, što usporava razvoj bakterija i uništava neke od njih. Danas je magareće mleko predmet istraživanja širom sveta, a njegov kvalitet diktira visoku cenu.

BONUS VIDEO: