NAUČNICI ODUŠEVILI SVE KOJI MRZE RANO USTAJANJE: Rad pre 10 sati ujutru je MUČENJE, utiče na zdravlje i produktivnost


IZVOR: Aleksandar Novaković - 07.06.2024 | 00:32


Većina poslova podrazumeva da početak rada bude u 7 ili 8 časova ujutru, često i ranije, ali naučnici kažu da je to kontraproduktivno.

Foto: Shutterstcok
NAUČNICI ODUŠEVILI SVE KOJI MRZE RANO USTAJANJE: Rad pre 10 sati ujutru je MUČENJE, utiče na zdravlje i produktivnost

Naučnici sa Univerziteta Oksford nedavno su otkrili da rad pre 10 sati ujutru može imati štetne efekte na produktivnost i zdravlje, uporedivši to sa mučenjem. Doktor Pol Keli ističe da osmočasovni radni dan često ignorše prirodne ritmove ljudskog tela, što može ozbiljno narušiti našu dobrobit.

Cirkadijalni ritam i zdravlje

Svako od nas poseduje svoj unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam, koji reguliše naše fiziološke procese. Početak rada pre nego što su mozak i organi spremni može se smatrati suprotstavljanjem ovom prirodnom ritmu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nedostatak sna može izazvati emocionalni i fizički stres, stvarajući potencijalno štetne efekte po naše zdravlje.

Foto: Shutterstock

Umor na poslu

Studija promene radnog vremena

Doktor Keli sproveo je istraživanje u britanskoj školi gde su promenili vreme početka časova sa 8:30 na 10 sati. Rezultati su bili iznenađujući – nivo angažovanosti i opšta produktivnost su se značajno poboljšali, što se odrazilo i na ocene učenika.

Ovo istraživanje naglašava potrebu za ozbiljnim razmatranjem promene radnog vremena kako bi se bolje iskoristio unutrašnji ritam i unapredila dobrobit zaposlenih.

Ovo otkriće iz Univerziteta Oksford naglašava važnost usklađivanja radnog vremena sa prirodnim ritmovima ljudskog tela radi poboljšanja produktivnosti i zdravlja. Postavlja se pitanje da li bi tradicionalni osmočasovni radni dan trebalo revidirati kako bismo omogućili zaposlenima da maksimalno iskoriste svoje potencijale.

BONUS VIDEO: