OD SAPUNA DO ČAJEVA: Kako da na prirodan način smanjite znojenje?


IZVOR: Aleksandar Novaković - 08.06.2024 | 22:31


Kada se znojite više nego što je normalno, to može da bude veoma neprijatno.

Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / Profimedia
OD SAPUNA DO ČAJEVA: Kako da na prirodan način smanjite znojenje?

Hiperhidroza je medicinsko stanje koje pogađa ljude koji se znoje četiri ili pet puta više od uobičajenog, ali postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći u smanjenju ovog problema.

Sveže izlučeni znoj je bezbojna tečnost bez mirisa, ali u kombinaciji sa bakterijama s površine, može poprimiti neprijatan miris.

Neki ljudi se pojačano znoje iako ne postoje specifični razlozi za to, a faktori poput hrane, pića, raspoloženja, lekova i hormonalne neravnoteže mogu uticati na znojenje i miris znoja.

Izbor sapuna za smanjenje znojenja

Važno je odabrati sapun ili antibakterijska sredstva za pranje koji, i nakon pranja, na koži ostavljaju sastojke koji nastavljaju da ubijaju bakterije.

U slučaju osetljive kože, preporučuje se upotreba sapuna samo na problematičnim mestima. U apotekama se mogu pronaći i antibakterijska hirurška sredstva za pranje koja su izuzetno efikasna.

Foto: shutterstock

Prirodni lekovi protiv prekomernog znojenja

Prirodna rešenja za smanjenje znojenja

Tonik od hamamelisa može biti koristan za smanjenje znojenja. Ova osvežavajuća tečnost isušuje kožu i ostavlja prijatan miris.

Takođe, soda bikarbona ili kukuruzno brašno se preporučuju umesto kupovnih pudera, jer upijaju vlagu i ubijaju neželjene bakterije.

Čaj od žalfije i limun takođe mogu biti od pomoći u borbi protiv bakterija i neprijatnih mirisa.

Tanin koji se nalazi u čaju od žalfije deluje slično kao prirodni antiperspirant, dok limun menja pH vrednost kože čineći je manje prijatnom za bakterije.

BONUS VIDEO: