GAJI SE VIŠE OD 5.000 GODINA, A MAJE SU GA ZVALE KRALJEVSKIM VOĆEM: Kako avokado menje vaše telo spolja i iznutra?
IZVOR: Aleksandar Novaković - 09.06.2024 | 18:44
Avokado, tropsko voće koje potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike, ima dugu istoriju.
Prvi uzgajivači avokada bili su Inke, Olmeci i Maje, koji su ga smatrali kraljevskim voćem i verovali su da neguje telo spolja i iznutra. Naziv avokado potiče od astečke reči “ahuacatl” koja označava “krokodilovu krušku”.
Zanimljivo je da je uzgoj avokada započeo pre 5.000 godina, a da su ga u Evropu doneli Španci u 16. veku.
Prednosti avokada
Avokado se ističe po visokom udelu "dobrih" masti, a bogat je i masnim kiselinama. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina. Frenk Lipman, autor bestselera Njujork tajmsa, sugeriše da se avokado konzumira nekoliko puta nedeljno jer predstavlja jedno od malih čuda prirode.
Avokado ima brojne prednosti, a neke od njih su poboljšanje holesterola, bolje varenje, zaštita od bolesti i infekcija, kao i doprinos sjaju kože, očiju i zdravoj kosi.
Foto: pexels.com
Zanimljivo je da pola avokada sadrži manje od pet grama dijetalnih vlakana, što može da spreči zatvor i pomogne varenju. Takođe, avokado je bogat vitaminom B, C i E, kao i antioksidativnim fitohemikalijama koje podržavaju imunitet.
Avokado u svakodnevnoj ishrani
Nutricionista Megan Ver ističe da dodavanje avokada u svakodnevnu ishranu može da doprinese osećaju sitosti, a istovremeno može da pomogne u prevenciji katarakte i makularne degeneracije oka.
Avokado je prepoznatljiv po tome što se može koristiti ne samo u ishrani, već i kao deo "beauty" rutine zbog svojih korisnih osobina za kožu, oči i kosu.