OVA PROMENA NA JEZIKU POKAZUJE DA NE TREBA DA PIJETE KAFU! Ne obraćate pažnju, a ukazuje na OVO


IZVOR: Nevena Jakovljević - 11.06.2024 | 15:00


Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe.

Foto: Shutterstock
OVA PROMENA NA JEZIKU POKAZUJE DA NE TREBA DA PIJETE KAFU! Ne obraćate pažnju, a ukazuje na OVO

Doktor Anis Khalaf je upozorio da bi jedan iznenađujući simptom na jeziku mogao signalizirati da za vas nije pametno da pijete kafu, a postoji test koji možete da uradite kod kuće. 

- Ako želite da znate odgovor, isplazite jezik. Možete da odete do ogledala i uradite mali test da saznate. Ako imate puno pukotina na jeziku sa gustom žutom prevlakom, verovatno ne bi trebalo da pijete kafu - kaže on i navodi da se to često svodi na potencijalnu "neravnotežu u telu", koju pića sa kofeinom mogu pogoršati.

Iako nije ulazio previše u detalje o tome zašto, to je poznato kao "nedostatak jin" u kineskoj medicini.

- Ovo je nedostatak jina sa toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće sa preuzimanjem toplote.

Foto: shutterstock

Na šta ukazuju promene na jeziku?

Šta je nedostatak jina?

Doktor Lorens Kaningem, lekar opšte prakse objasnio je da se radi o neravnoteži tela gde su "nutritivni aspekti" iscrpljeni, što dovodi do nemira, lupanje srca i drugih neprijatnih simptoma, navodi "Miror".

Kako je kafa "inherentno zagrevajući" stimulans, piće svakako može pogoršati ove simptome, međutim, on je tvrdio da to nije uvek uzrok žutog jezika.

- Po mom iskustvu, gusta žuta prevlaka na jeziku uglavnom ukazuje na neravnotežu u digestivnom sistemu tela, a ne na specifičnu averziju prema kafi.  Ovaj plak se može pripisati brojnim faktorima kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisustvo bakterija i gljivica. Iako sama kafa obično nije direktan uzrok, ona može da pogorša uslove koji dovode do takvog plaka. Kafa je kiselo i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što može doprineti proliferaciji bakterija i kvasca, što potencijalno dovodi do žute prevlake. Pored simptoma na jeziku, postoje i razni drugi znaci da pijenje kafe negativno utiče na vaše telo. Uznemireni stomak i refluks kiseline su među najčešćim, jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline - što se telu možda ne dopada previše: Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa prekomernim unosom kafe, posebno ako se radi o preteranom unosu kafe - navodi.

BONUS VIDEO: