KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE OBAVEZNO JEDU SVAKI DAN: Sprečava 80 odsto bolesti srca!


IZVOR: Republika - 18.06.2024 | 11:05


Po procenama lekara, oko 80 odsto srčanih bolesti moguće je sprečiti kroz ishranu i životne navike.

Foto: Shutterstock
KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE OBAVEZNO JEDU SVAKI DAN: Sprečava 80 odsto bolesti srca!

Zato je zanimljivo pogledati koje voće preporučuju tri poznata kardiologa.

Bobičasto voće - bogato antioksidantima i vlaknima

Kardiolozi preporučuju konzumiranje bobičastog voća zbog njegovih brojnih zdravstvenih benefita. Doktor Džo Gelbman ističe da su bobice bogate antioksidantima i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za podršku zdravlju srca. Vlakna su ključna za održavanje niskog nivoa holesterola i krvnog pritiska, dok antioksidanti pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Foto: Shutterstock

Banane su nezaobilazne u zaštiti srca

Jabuke - antioksidantne osobine i nizak glikemijski indeks

Doktor Dipak Vivek preporučuje jabuke zbog njihovih antioksidantnih svojstava, prisustva polifenola i flavonoida, kao i zbog niskog glikemijskog indeksa. Osim toga, jabuke su dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, što dodatno podržava zdravlje srca. Njegova preporuka je da se jabuka konzumira kao užina ili da se dodaje u salate, kako bi se unapredile energetske rezerve i spriječili grčevi u mišićima.

Banane - podrška srcu i drugim vitalnim funkcijama

Doktor Sušant Kaire ističe banane kao izuzetno korisno voće za zdravlje srca. Osim što su bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom C, vitaminom B6, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima, banane imaju pozitivan uticaj na varenje, imuni sistem, razvoj mozga i nervni sistem. Njihova raznovrsnost u nutrijentima čini ih izuzetno korisnim za opšte zdravlje organizma, a posebno za podršku kardiovaskularnom sistemu.

BONUS VIDEO: