SAVETI RUSKIH LEKARA I TRAVARA: Čajevima protiv napada štucanja
IZVOR: Marija SAMOJLOVIĆ - 27.11.2018 | 05:15 >> 12:49
Ne postoji osoba iz koje nekad nije izletelo spontano "hik" kao znak štucanja. Ta nekontrolisana i neprijatna reakcija uglavnom je bezazlena, ali ako se često i dugo ponavlja može da ukaže na neke zdravstvene probleme.
- Štucanje nastaje zbog grčenja dijafragme i trenutnog zatvaranja glasnica. Dijafragma je mišićna barijera između trbuha i grudnog koša. Njena osnovna funkcija je u disanju i prilikom njene kontrakcije dolazi do širenja pluća i ulaska vazduha u njih. Brzi dotok vazduha u pluća uzrokuje zatvaranje nepčane resice, stvarajući karakterističan hik zvuk - objašnjava gastroenterolog Igor Gordokin.
On dodaje da se štucanje pojavljuje usled brzog konzumiranja obilnog obroka ili gaziranih pića, ali može da se javi i prilikom poremećaja želuca, jednjaka, bolesti jetre i pluća. Štucavica je i čest pratilac trudnoće.
- Najpre probajte da popijete čašu hladne vode naiskap ili da zadržite vazduh na nekoliko sekundi. Pokušajte da isplazite jezik i otvorite grlo do kraja, to će olakšati disanje i zaustaviti grčenje dijafragme - savetuje Gordokin.
Ako se štucavica ponavlja, pre nego što se obratite lekaru, pokušajte da rešite problem nekim od ruskih narodnih recepata.
RUSKI NARODNI RECEPTI PROTIV ŠTUCANJA
ČAJ OD NANE, CIKORIJE I KOMORAČA
Sastojci:
- 2 supene kašike lista divlje nane
- supena kašika korena cikorije
- supena kašika korena komorača
Priprema: Sve sastojke izručiti u 600 ml ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata, piti po potrebi posle jela tokom 10 dana.
Foto: pixabay.com
ČAJ OD NANE, MIROĐIJE I KOPRIVE
Sastojci:
- 2 supene kašike lista mirođije
- supenu kašiku lista koprive
- supenu kašiku lista nane
Priprema: Sve sastojke izručiti u 600 mililitara proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procediti i piti po potrebi 10 dana.
ČAJ OD MASLAČKA, KOMORAČA I CELERA
Sastojci:
- supena kašika korena maslačka
- koren celera
- kašika zrelih plodova komorača
- kašika lista mirođije
Priprema: Sve ubaciti u 600 ml ključale vode i ostaviti dva sata, procediti i piti 15 dana po potrebi.