LJILJAN I JORGOVAN NE UNOSITE U DOM: Biljke koje ne treba da držite u kući


IZVOR: E. S. T. - 26.03.2019 | 23:47


Elegantni cvet emituje karbon-dioksid i u periodu cvetanja može da izbaci miris koji izaziva gušenje, a opojna nota ljubičastog cveta navodno može u momentu da razjari ljude.

Foto: pixabay.com

Veruje se da jorgovan nosi sa sobom negativnu energiju i da izaziva razdor u porodici

Cveće je najbolji način da oplemenimo i osvežimo dom, ali treba imati na umu da nije svako bilje pogodno za životni prostor. Neke biljke su otrovne i ne bi trebalo da su u našoj blizini, dok pojedine važe za "baksuzne", tačnije, veruje se da njihovo držanje u domu donosi nesreću i razdor u porodici. Srpski telegraf otkriva o kojim biljkama je reč.

Sanseverija (Sablja ili Svekrvin jezik)

Ova egzotična biljka treba da se gaji u kuhinji ili u dnevnom boravku jer tamo će biti vrsta "gromobrana" i očuvaće kućnu sreću. Ali ako je stavite u spavaću sobu, uništiće porodicu otuđujući supružnike. Ona retko procveta, a miris njenih cvetova (koji zna da bude izuzetno jak i podseća na parfem) može da dovede do melanholije i depresije.

Foto: pixabay.com

Jorgovan

Jedan od najlepših i najmirisnijih cvetova proleća jorgovan cveta u proleće, kada ga rado unosimo u kuću kako bismo osvežili dom. Međutim, veruje se da ovo cveće nosi sa sobom negativnu energiju, tačnije, u stanju je da izazove razdor u porodici. Njegov opojni miris može u momentu da razjari ljude, a da toga nisu svesni. Ipak, gajenje ovog ljubičastog grma u dvorištu je poželjno.

Monstera ili filadendron

Filandendron svakako fascinira izgledom, ali ne bi trebalo da ga držite u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi jer su njegovi listovi toksični. Verovanje kaže da ova biljka negativno utiče na mlade bračne parove, pa se uglavnom gaji u poslovnim prostorima.

Ljiljan

Ljiljan je najopasniji po ljude ako se gaji u kući. Ovaj elegantni cvet emituje karbon-dioksid i u periodu cvetanja može da izbaci miris koji izaziva gušenje. Zbog toga gajenje ljiljana u maloj prostoriji koja se ne vetri redovno može biti izuzetno opasno. Veruje se da ne bi trebalo da ga gaje u kući osobe koje sanjaju o nalaženju srodne duše.

Foto: Zorana Tome Dimitrijević

Kaktus

Postoji verovanje da ne treba držati kaktus u kući u kojoj žive neudate devojke i mlade žene jer ova biljka tera muškarce, to jest udvarače, pa se može desiti da se nikad ne udaju. Ako je devojka već udata, njoj se zabranjuje da drži kaktus u kući, posebno u spavaćoj sobi jer će njegova energija loše uticati na seksualni život mladog para. Kaktus može da se gaji u kancelarijama jer uništava loše kompjutersko zračenje.

Puzavice

Puzavica preko pola zida dnevne sobe možda izgleda zanimljivo, ali sa njom nema napretka u kući. Veruje se da puzavice pripadaju "zlim" biljkama, koje uništavaju harmoniju u kući. Takozvane agresivne biljke izazivaju svađu među partnerima, pa ako želite da vam brak cveta, izbacite ovu biljku iz kuće.

Hibiskus

Hibiskus jeste izuzetno lep i svakako ukrašava prostor, ali se veruje da negativno utiče na muškarce i zato ne bi smeo da se gaji u zatvorenom. Nešto u ovom cvetu ih tera da beže od kuće. Zato se preporučuje da se ovaj cvet gaji u hodniku ili u zajedničkom holu zgrade, ali nikako u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Foto: pixabay.com

Bršljan

Bršljan se sadi ispred kuće, na ogradama, kako bi zaštitio porodicu od zavidnih pogleda i loše negativne energije. Međutim, kao i sve puzavice, ni ova biljka ne bi smela da se gaji u kući. Starim Grcima je sinonim za razvrat i blud bio upravo bršljan. On negativno utiče na mušku energiju u kući. Veruje se da okreće muža od žene. Takođe, ako sadite bršljan u kući, može se desiti da se javi depresija među ukućanima.

Difenbahija

Za difenbahiju kažu da privlači nesreću u porodicu, a naročito negativno deluje na muškarce. Ako se u domu drži ovo cveće, moguće je da će biti svađe među supružnicima.