Preporučljivo je da ljudi koji boluju od hroničnog i akutnog pankreatitisa što pre počnu da jedu po pravilima, tačnije da u svoj jelovnik uvrste orašaste plodove, zeleno povrće i borovnice.
Pankreas, u narodu poznatiji kao gušterača, organ je koji luči insulin, hormon za regulisanje nivoa šećera u krvi. To je žlezda duguljastog oblika i nalazi se u gornjem delu trbušne duplje, tačno iza trbušne maramice.
Kada dođe do zapaljenja ovog organa, nastaje pankreatitis, ili upala - ozbiljno medicinsko stanje koje dovodi do brzog oštećenja ćelija od kojih je pankreas sačinjen. Tako pankreas gubi sposobnost da funkcioniše na pravilan način i dovodi do ozbiljnih zdravstvenih smetnji.
Koliko je bolest gušterače raširena, najbolje govori podatak da više od 100.000 ljudi širom sveta boluje od pankreatitisa.
Do bolesti ove izuzetno važne žlezde u organizmu najčešće dolazi zbog prekomernog konzumiranja alkohola. Osim toga, do problema dolazi zbog pušenja, infekcije, visokog nivoa kalcijuma, ali i loše genetske predispozicije i povišen nivo triglicerina.
Osim lučenja insulina, pankreas takođe oslobađa enzime, koji imaju ulogu u varenju hrane. Kada bilo koji od faktora poremeti rad pankreasa, enzimi se ispuštaju u sam pankreas umesto u tanko crevo. Ovo dovodi do zapaljenja pankreasa, nepravilnog varenja hrane, te samim tim i poremećaja u apsorpciji nutrijenata.
Zbog toga je preporučljivo da ljudi koji boluju od hroničnog i akutnog pankreatitisa što pre počnu da jedu po pravilima koje preporučuje dijeta za pankreatitis.