PRAKTIČNI SAVETI ZA PRIPREMU VASKRSA: Gumice i vosak za savršenu šaru
IZVOR: E. S. T. - 23.04.2019 | 22:47 >> 11:08
Pred domaćicama je zadatak farbanja jaja, a Srpski telegraf predstavlja brojne kreativne tehnike koje možete da koristite.
Vaskršnje farbanje jaja, u zavisnosti od običaja koji se poštuju u određenom kraju Srbije, počinje sutra na Veliki četvrtak, dok mnogi jaja ukrašavaju na Veliki petak ili Veliku subotu. Prvo jaje se farba u crvenu boju i poznato je kao čuvarkuća. Nakon njega domaćice imaju slobodu da koriste neku od kreativnih tehnika farbanja, a Srpski telegraf predstavlja neke metode kojima možete da išarate jaja.
GEOMETRIJSKI OBLICI Stikere, krugove, trougliće, tačkice i cvetiće zalepite na jaje, stavite da se kuva u najlon čarapi, a zatim potopite u boju. Kada se ohladi, skinite stikere i dobićete geometrijske oblike.
SVILA (npr. stara kravata ili haljina bez postave) Jaja umotajte u vlažnu svilu, vežite i ubacite u proključalu vodu, pa kuvajte četiri sata. Zatim smanjite temperaturu i ostavite na tihoj vatri još četiri sata. Kada se jaja ohlade, odstranite svilu, koja će ostaviti svoju šaru na jajetu.
GUMICE ZA TEGLU Vezati gumice unakrsno u svim pravcima preko jajeta i tako ga ofarbati.
Foto: pixabay.com
MRAMORNA JAJA Ljuske crnog ili belog luka iscepkati nasitno. Jaje pokvasiti, uvaljati u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati jaje u šerpi sa bojom ili bez nje. Zatim skinite čarapu i premažite jaja sirćetom.
VOŠTANE BOJICE Bojice izlomite ili izrendajte na sitne parčiće. Skuvano ofarbano ili neofarbano jaje, dok je još vrelo, uvaljajte u parčiće bojica i ostavite da se ohlade.
ČIPKA Jaja skuvati, obmotati najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja, ali ne previše da ne pukne i spustiti u pripremljenu boju.
PARA U širu posudu na dno sipajte vodu, a na šerpu stavite cediljku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu, pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri desetak minuta i dobićete neobično našarana jaja.
KREP-PAPIR Iseći krep-papir na tanke i dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuše.
LJUSKE Ako želite da imate dekorativni detalj prilikom farbanja prirodnim bojama, u najlon čarapu stavite jaje na koje ste zalepili list peršuna, maslačka ili deteline, dobro zavežite čarapu i stavite da se kuva zajedno sa ljuskama.
DEKUPAŽ SA SALVETAMA Odaberite salvete sa lepim šarama, odvojte sloj koji je iscrtan, iscepajte detalje sa slike koje želite da nalepite na jaje. Umočite četkicu u belance i namažite skuvano jaje, prislonite salvetu i ponovo namažite belance da se papir zalepi. Ostavite da se osuši.
VOSAK I ŠARALICA potrebni su vam šaralica, čist pčelinji vosak i sveća. Šaralicu pre šaranja treba umočiti u istopljen vosak. Zatim se vrh kojim se šara greje na sveću, a povremeno se dodaje i malo voska na šaralicu. Tako našarana nekuvana jaja se ubace u farbu sa hladnom vodom i kuvaju od tri do četiri minuta.
Foto: pixabay.com
Luk, cvekla i limun umesto boje iz kesice
Umesto kupovne farbe za ukrašavanje jaja, možete da koristite namirnice iz kuhinje kao prirodne boje. Potrebno je samo da jaja kuvate sa povrćem i ostavite ih u toj vodi dok se ne ohlade.
ŽUTA Jaja skuvajte zajedno sa cvetovima kamilice, maslačka, listovima breze, mlevenim kuminom ili korom limuna
Foto: pixabay.com
NARANDŽASTA Crvenu alevu papriku ili šargarepu skuvajte sa jajima. Sa ljuskom crnog luka možete staviti i latice ruža. Zlatna nijansa se dobija kada se u proključalu vodu doda kurkuma
CRVENA Sok od cvekle iz konzerve, borovnice, ljuska crvenog luka, brusnice ili sok od šipka obojiće jaja u crveno
SMEĐA Vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, lišće i ljuske oraha, lišće hmelja, koru drveta šljive, ljusku crnog luka ili crni čaj, koru cvekle, cimet ili čili u prahu
PLAVA Koristite sok od borovnice, crnog grožđa ili listove crvenog kupusa
ZELENA Listove spanaća i koprive skuvati zajedno sa jajima. Za žućkastozelenu boju jaja kuvajte 20 minuta sa korom žutih jabuka i sirćetom
BORDO Sušeni cvetovi kantariona boje jaja u bordo
LJUBIČASTA Jaja ofarbajte sokom od grožđa. Boja će biti jača ako ostavite jaje da se osuši bez ispiranja. Pink nijansu možete dobiti i ako jaja kuvate sa malinama, a sok od kupina doprineće da jaja dobiju boju zrele šljive
Cake za uspešno kuvanje jaja
|