Lek za dugovečnost i moćni čuvar zdravlja: Niste ni svesni šta sve kajsije čine za organizam!
IZVOR: Republika - 22.06.2019 | 04:15
Kajsije obiluju vlaknima, mineralima i snažnim antioksidansima koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.
Prepune su vitamina A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Regulišu krvni pritisak, a zbog visokog procenta vlakana blagotvorno deluju na varenje i sprečavaju opstipaciju.
Kajsije podstiču odbrambeni mehanizam, te štite od infekcije. Zbog prisustva kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožđa održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi žene trebalo češće da ih konzumiraju u menopauzi jer mogu da spreče osteoporozu.
Zahvaljujući vitaminu A koje sadrži smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.
Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.
Dokazano je da smanjuju rizik od rizik od raka, te produžavaju životni vek.
Foto: pixabay.com
Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživeli duboku starost jer su grickali orahe i suve kajsije.
S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga.
Takođe, lutein koji se nalazi u kajsijama štiti mrežnjaču. Odličan su saveznik i vitke linije jer ne goje, te se toplo preporučuju osobama koje žele da izgbue kilograme.
Sprečavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju nivo lošeg holesterola.