Svaka žena u menopauzi treba da jede ove semenke: 9 zdravstvenih problema kao rukom odneseni!
IZVOR: stil.kurir.rs - 17.09.2019 | 22:47
Donosimo vam velike razloge zašto semenke bundeve treba da uvrstite u svoju redovnu ishranu...
Semenke bundeve se od davnina koriste u medicinske svrhe zbog izuzetno korisnig svojstava za zdravlje. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, kalijom, gvožđem, cinkom, vitaminom K i omega 3 masnim kiselinama.
Takođe, sadrže aminokiselinu triptofran koja stvara serotonin- hormon sreće koji utiče na dobro rasploženje i kvaliteniji san.
Izuzetno su korisne za žene u menopauzi kod kojih dolazi do osteoporoze usled nedostatka vitamina D i cinka. U upravo semenke bundeve su jedan od najbogatijih izvora cinka, minerala koji jača kosti.
Najzdravije je da jedete sirove semenke bundeve, jer termičkom obradom uništava se sva njihova vrednost.
Ukoliko nemate problem sa težinom, dozvoljeno je da dnevno pojedete do 100 grama semenki bundeve, a ako patite od prekomerne težine ograničite se na 30 grama dnevnog unosa semenki.
Kalorične su, te se ne preporučuju u večernjim obrocima. Ali ako patite od nesanice, nutricionisti savetuju da sat vremena pred spavanje namažete krišku hleba sa medom i dodate mu semenke bundeve. To će pomoći da se smirite nervni sistem i opustite telo.
Foto: pixabay.com
Pomažu u borbi protiv raka
Studija koju su sproveli španski naučnici pokazala je da semenke bundeve sadrže spojeve koje se uspešno bore protiv ćelija raka.
Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke.
Jačaju imunitet
Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve su bogati izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa.
Ublažavaju simptome menopauze
Regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Stoga, odličan su prirodni način da podignete raspoloženje i ublažite simptome menopauze.
Foto: pixabay.com
Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog ( HDL ) holesterola i regulišu krvni pritisak.
Smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu da smanje loš holesterol za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto.
Takođe smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.
Štite od dijabetesa
Ustanovljeno je da su delotvorne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Pune su zdravih nezasićenih kiselina. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.
Foto: pixabay.com
Dobre za mršavljenje
Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne kod mršavljenja. Samo 30 grama semenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, treba biti umeren jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija.
Poboljšavaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.
Olakšavaju artritis
Semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa, tvrde naučnici.
Osobe koje boluju od artritisa, treba da jedu oko 30 rama semenki bundeve dnevno kako bi olakšali simptome.
Sprečavaju nastanak osteoporoze
Odličan su izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju.
Samo četvrtina šoljice semenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrednosti cinka.