Njegovo visočanstvo - karanfilić: Moćni lek protiv zubobolje i holesterola!


IZVOR: Republika - 11.10.2019 | 04:15


Ovaj izuzetni prirodni antioksidans, je odličan analgetik i antiseptik, naročito se ceni u savremenoj fitoterapiji. Osnažićete imunitet ako pijete čaj od karanfilića, koji pri tom olakšava probavu. Svojim mirisom, klinčić neutrališe sve druge mirise I arome u jelu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Smatra se za dobrog borca protiv uporne kandide. Ova gljivica ume napraviti pravi haos u našim crevima, pa se ubrzano širi po celom telu. Klinčić uspešno eliminiše celi niz bakterija počev od stafilokoka, pneumokoka i streptokoka. Karanfilić kao lek je sam po sebi dovoljan, ako ga koristimo svakodnevno pripremajući naša omiljena jela i dodavajući ga kao začin. Njegovim svojstvima smirite dosadnu zubobolju.

Pečene dunje sa karanfilićem (sastojci)

  • 4 dunje
  • 10 karanfilića
  • 2 kašike šećera po dunji
  • 2 prstohvata cimeta

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Očistite dunje i isecite ih na parčiće. Očišćene i isečene dunje stavljajte u vodu s malo limunovog soka da ne pocrne. U svako parčence zabodite po 1-2 karanfilića. Poređajte dunje u posudu za pečenje sa 1 prstom vode i pospite ih obilno šećerom i malo cimeta po želji. Blago ih promešajte. Stavite ih da se peku u umereno zagrejanoj rerni. Čim voda provri, smanjite temperaturu i dopecite ih.

Liker  od trešanja

  • 500g trešanja
  • 500ml domaće rakije
  • 200g šećera
  • 100 ml vode
  • zrno karanfilića

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Odabere se dobro sazrelo voće. Opere se i stavlja se u veliku staklenu teglu ili bocu. Dodaje se zrnce karanfilića i rakija. Tegla se čvrsto zatvara i ostavlja da odstoji na tamnom 40 dana. Nakon toga voće se vadi i tečnost se procedi. Od šećera i vode se sprema gust šećerni sirup, koji se meša sa proceđenom tečnošću. Gotov liker se prebacuje u staklenu flašu i čuva se ponovo na tamnom mestu.