ZAČIN KOJI LEČI: Imate ga u kuhinji, a ne znate čemu sve služi
IZVOR: Telegraf.rs - 27.10.2017 | 22:45
Ovaj začin stavljamo u sva moguća jela. U kuhinji ga ima u izobilju, a kad ponestane, hrana za mnoge gurmane gubi ukus i postaje bljutava. Beli začin leči opekotine, zubobolju, bol u grlu i alergije.
Osim što služi kao začin, so je sastavni deo našeg tela, ali i života. Pored toga što se koristi u kuhinji ona može poslužiti i u zdravstvene svrhe.
Upoznajte sve dobrobiti soli i brzo i lako se rešite manjih tegoba.
Ako vas boli grlo
Napravite mešavinu od 1 kašičice soli i 2,5 dl vode i mešajte dok se so ne otopi.
Rastvorom grgoljite usnu duplju nekoliko puta dnevno.
Opekotine u ustima
Ako ste pojeli nešto vruće ili ljuto i spržili jezik napravite rastvor od pola kašičice soli i dva decilitra mlake vode. Grgljajte svakih sat vremena.
Za bolne i osetljive desni napravite rastvor od 1 kašičice soli i 1 dl mlake vode i grgoljite što češće.
Zubobolja
Ovo je privremeno rešenje pre odlaska kod zubara koje smanju bol. Ispirajte usta rastvorom od 1 dl mlake vode, 2 kašike sirćeta i 1 kašičice soli.
Alergije i upale sinusa
So je spas za iziritiranu sluzokožu. Prokuvajte 2 do 3 dl vode, te dodajte soli toliko da voda bude slana kao morska (ne preslana). Čekajte da se ohladi na sobnu temperaturu, prebacite u bočicu od kapi za nos i dva puta dnevno nakapajte u nos.
Ubodi insekata
So može da ublaži bol i smanji otok kod uboda pčele, ili nekog drugog insekta. Od soli i vode napravite gustu pastu. Nanesite je na mesto uboda, ostavite da tako stoji dok se so potpuno ne osuši. So će smiriti iritaciju na koži i smanjiti bol.
Otečene noge
Napravite kupku za noge koja će smanjiti otok zglobova i odmoriti noge. U Lavor sipajte toplu vodu i dodajte oko 4 kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, nane ili eukaliptusa. Držite noge u lavoru oko pola sata.