NE BISTE VEROVALI KOJA JE NAJPRLJAVIJA STVAR U RESTORANU! Smučiće vam se kada saznate koliko bakterija na njoj ima
IZVOR: Republika - 16.09.2020 | 07:34
Koja je najprljavija stvar koju možete dotaći ulazeći u neki restoran? Među stvarima na koje biste prvo pomislili (kvaka ulaznih vrata, naslon ili sedište stolice, jelovnik...) ne nalazi se tačan odgovor na pitanje iz prethodne rečenice...
Na jelovniku se, naime, ako je verovati britanskom istraživanju, može nalaziti nekoliko hiljada bakterija. Zanimljivo, postoji potencijalno prljaviji predmet. I to tačno na stolu ispred vas. To je slanik, baš kao i posudica u kojoj se nalazi biber, a često one stoje i zajedno.
Pre nego što posegnete za slanikom, razmislite koliko ga je ljudi dotaklo pre vas. Izgleda li čisto? Da li je površina lepljiva? Nažalost, nije neuobičajeno da restorani ponekad previde brigu o čistoći posude za so ili biber. Isto se odnosi i na bočice za sirće ili ulje.
Ove posude se najčešće samo ovlaš prebrišu umesto da se operu i dezinfikuju
Prema istraživanju urađenom u Velikoj Britaniji, u proseku se na posudi za so nalazi oko 11.600 bakterija. Uh, kako to grozno zvuči...
Foto: pixabay.com
- Većinu tih predmeta osoblje restorana samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju imaju pri ruci - pojasnio je Džon Stikers, direktor organizacije ConsumerSafety.org, te dodao:
- I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, retko su dezinfikovani i pravilno očišćeni.
Foto: pixabay.com Rešenje je jednostavnoKonstatovali smo da su slanici i posude za biber najprljavija stvar na stolu, ali postoji li rešenje? Naravno... |
Drugi razlog za prljavštinu, nastavlja Stikers, jeste taj što roditelji, kako bi umirili decu u restoranu, često dopuštaju svojim mališanima da se igraju tim predmetima tokom obroka. To bi značilo da slanik, recimo, može biti prekriven svime što se nalazi na ruci deteta, a znamo da deca ruke guraju svuda.
- Čak i ljudi koji ne koriste so i biber kako bi poboljšali ukus jela, te će posude sigurno pomicati po stolu. To je činjenica koju ne smete smetnuti s uma u vreme pandemije koronavirusa - objašnjava Stikers.
Foto: pixabay.com
PRETI I ALERGIJA
Uz bakterije, slanik i posuda za biber mogu biti i okidači alergijskih reakcija.
- Posude slučajno mogu dotaći hranu kada ih koristi osoba pre vas ili sitni komadići hrane mogu čak upasti u posudu, pa ako je taj neko jeo nešto na šta ste alergični, eto nevolje.