OVO VOĆE I POVRĆE ŠTETI ZDRAVLJU: Šokiraćete se kada vidite šta je sve na spisku i zašto!


IZVOR: Republika - 07.10.2020 | 16:52


Iako često čujemo kako ishrana treba da bude bogata voćem i povrćem, postoje neke vrste koje ipak treba izbegavati, a evo i zašto...

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Voće i povrće u sebi sadrži puno benefita po zdavlje, pa stručnjaci preporučuju da ono bude obavezan deo vaše svakodnevne ishrane, naročito kada je u pitanju sveže, neprerađeno voće i povrće.

Ipak, danas su ti benefiti umanjeni različitim procesima prerade i tretiranjem hemikalijama, a kada ih jedemo više nego što je preporučeno, onda nam čak čine veću štetu nego korist! Verovatno ćete se iznenaditi kada vidite šta je sve na spisku:

1. Ananas

Zašto je loš: Sadrži 16,2 grama šećera u 200 grama voćke

Prepun je šećera i zato je loš izbor za svakoga, a pogotovo za dijabetičare i osobe sainsulinskom rezistencijom. Ako se preteruje, nepovoljno utiče i na kilažu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

2. Kukuruz (i kokice)

Zašto je loš: Najčešće je genetski modifikovan

Omiljena letnja grickalica, nažalost, danas se najčešće dobija iz genetski modifikovanog semena. Kupovne kokice u kesama su još gori izbor, jer su pune šećera, prerađenih sirupa i drugih štetnih dodataka.

3. Višnje

Zašto su loše: Sadrže 17 g šećera na 130 grama voća

Iako vam možda ne deluju tako jer su kiselkastog ukusa, višnje su zapravo krcate šećerom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

4. Kokos ( I njegovo ulje, šećer i voda) 

Zašto je loš: Prepun je zasićenih masti, šećera i kalorija

Osobe koje pate od visokog holesterola ili srčanih bolesti ne bi uopšte smele da konzumiraju kokos i njegove proizvode.

5. Nar

Zašto je loš: Sadrži čak 39 grama šećera u 150 grama voća

Ovu voćku neki zovu i prirodnom čokoladom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

6. Mango

Zašto je loš: Sadrži 23 grama šećera na 165 grama 

Čuvena tropska voćka takođe je riznica nepotrebnog šećera.

7. Krompir

Zašto je loš: Jedan krompir prosečne veličine sadrži čak 36 grama ugljenih hidrata

Omiljeno povrće sa naših prostora treba jesti umereno, jer nema potrebe da se telo zatrpava skrobom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

8. Banane

Zašto su loše: Prepune su skroba

Ak želite da smršate, banane nikako nisu dobar izbor. Konzumirajte ih umereno.

9. Smokve

Zašto su loše: U 150 grama smokvi nalazi se 16 g šećera  

Iako je ovo sočno voće odlično za snižavanje pritiska i obiluje korisnim vlakanima, takođe je prepuno šećera, pa se ne sme preterivati.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

10. Lubenica

Zašto je loša: Lubenica je riznica fruktoze

Osvežavajuća kriška hladne lubenice bi vam mnogo manje prijala kada biste znali koliko šećera ima u njoj.

11. Prokelj

Zašto je loš: Izaziva nadutost i gasove

Ako se mučite sa nadutošću i gasovima, izbacite prokelj iz ishrane.

Foto: Photo by Aja Cooke on Unsplash

Foto: Ilustracija

12. Patlidžan

Zašto je loš: Upija puno soli i masnoća

Patlidžan mnogi koriste kao alternativu mesu, ali problem je u tome što on upija kalorije i soli u sebe kao sunđer, a vi to potom unosite u organizam. Ako govorimo o zameni za meso, pečurke su mnogo bolja opcija.

13. Crni luk

Zašto je loš: Može da izazove probleme sa varenjem

Nema jela na našim prostorima u kojem se ne nalazi i malo crnog luka. Ipak, ni sa njim ne treba preterivati jer može da izazove digestivne probleme.

Ne treba izbaciti iz ishrane sve navedene namirnice. Koristite ih i dalje, ali umerenije, dok voće prepuno šećera valja ili izbaciti ili svesti na minimum.