SUPER TRIKOVI ZA SPAS KOLAČA: Redak čoko preliv spasete kokosovim uljem, u testo koje se mrvi dodajte žumance!
IZVOR: Republika - 16.12.2020 | 16:56
Pravljenje kolača i keksa često ume da pođe po zlu! Ne odustajte tako lako, imamo savete koji će vam popraviti dan...
Želeli ste da napravite novogodišnje kolačiće kao sa slika koje viđate na internetu, ali stvarnost je malo drugačija, pa nije sve išlo kao podmazano. Bilo da niste vešta domaćica ili, jednostavno, nije vaš dan, priprema poslastice lako može da doživi debakl. Testo je previše suvo, šećerni preliv (odnosno glazura) prečvrst, a čokoladni preliv redak? Kod pečenja svašta može da pođe po zlu. Otkrivamo vam najbolje SOS savete kako da spasete neuspelo testo za kolačiće ili keks.
Šta da uradite kada je šećerni preliv pregust?
Sasvim polako i oprezno - kap po kap - dodajte još tečnosti i promešajte (najbolje je dodati malo soka limuna ili vode).
Foto: pixabay.com
Kako spasti redak čokoladni preliv?
Dodajte 1-2 kašičice kokosovog ulja i ostavite da se rastopi. Tako će čokoladni preliv biti gušći i prikladniji za mazanje, a takođe će opet dobiti sjaj.
Šta kada se testo mrvi?
Testo možete spasti tako što ćete dodati žumance ili kašičicu maslaca i ostaviti testo da miruje 15 minuta. Po potrebi ponoviti isti postupak.
Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash
Kako popraviti previše mekano testo?
Testo treba hladiti sat vremena, pa onda deo po deo rastanjiti. Može se dodati i koja kašika brašna ili mlevenih oraha, pa dobro umesiti.
Šta kad su kolačići tvrdi i suvi?
Jednostavno spojite dva kolačića s malo ugrejane marmelade. To će ih učiniti mekšim.
Šta uraditi kada keks za vreme pečenja izgube željeni izgled?
Taj keks onda možete smrviti, pa mrvice iskoristiti za sledeći put kada pravite čizkejk ili bilo koji drugi kolač koji ima podlogu od mrvljenog keksa, a ne od testa. I još jedna ideja: izlomljen keks poslužite kao dezert u čaši s komadićima voća po želji i kremom od sira ili pudingom.