PRINCIP ISHRANE "PLAVA ZONA": Ljudi u OVIM oblastima žive preko 90 godina, a svima im je zajedničko to kako se hrane!
IZVOR: Republika - 04.03.2021 | 15:51
Želite najduži i najzdraviji mogući život? Na svetu postoji pet područja u kojima ljudi uspevaju u tome, a važan faktor koji im je zajednički jeste način ishrane.
Den Bitner koji proučava ove krajeve, smatra ih "plavim zonama", populacije u ovim džepovima planete imaju izuzetno visok procenat stogodišnjaka - ljudi koji žive preko 90, odnosno 100 godina. Takođe imaju nisku stopu hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca, rak i gojaznost.
Pomenuti regioni su: Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, Nikoja u Kostariki, Ikaria u Grčkoj i Loma Linda u Kaliforniji. Iako su ovo vrlo različiti delovi sveta, ljudi u ovim oblastima dele zajedničke životne stilove, jedan je primena sličnog načina ishrane.
Evo detaljnijeg pregleda kako stanovnici plavih zona jedu i saveta kako da usvojite njihove navike dugovečnosti, bez obzira na to gde živite...
Foto: pexels.com
95% ishrane treba da bude biljnog porekla
Ljudi u četiri od pet plavih zona konzumiraju nešto malo mesa, ali to čine umereno. Meso se jede u proseku pet puta mesečno. Umesto da zauzima središte tanjira, meso je mala strana. Smatra se slavljeničkom hranom ili načinom aromatizovanja prevashodno biljnih jela.
Stanovnici plavih zona jedu široku paletu povrća, osim mahunarki (pasulj, sočivo, grašak, leblebije), voće, cela zrna, orašaste plodove i seme. Dnevno se kroz plave zone konzumira najmanje pola šolje kuvanog pasulja i dve šake oraha. Pored toga, fokus je na prirodno gustim integralnim namirnicama, a ne na prerađenim proizvodima.
Foto: pixabay.com
Vodite računa šta pijete
Uz vrlo malo izuzetaka, ljudi u plavim zonama konzumiraju samo četiri pića: vodu, kafu, čaj i vino. U svih pet plavih zona čaj se pijucka svakodnevno, a u većini se dnevno konzumira jedna do tri male čaše crnog vina.
Smanjite mlečne proizvode i jaja
U četiri od pet plavih zona proizvodi od kravljeg mleka nisu uključeni u značajnim količinama u obroke. Ljudi u Ikariji i Sardiniji konzumiraju proizvode od kozjeg i ovčijeg mleka. A ljudi u svim plavim zonama jedu jaja otprilike dva do četiri puta nedeljno, obično jedno po jedno i to u nekom jelu, umesto kao glavni izvor proteina.
Foto: pixabay.com
Ograničite ribu (ako je jedete)
U većini plavih zona ljudi jedu do tri male porcije ribe svake nedelje. Međutim, to su obično vrste srednjeg lanca ishrane (poput sardina, inćuna i bakalara) koje nisu izložene visokom nivou žive ili drugih štetnih hemikalija.
Foto: pixabay.com
Smanjiti unos šećera
Ljudi u plavim zonama konzumiraju oko petine dodatnog unosa šećera dnevno kao što to čine Severnoamerikanci. Količine su slične smernicama Američkog udruženja za srce, koje dodaju šećer u šest dnevnih kašičica za žene i devet za muškarce. Građani plavih zona takođe konzumiraju šećer kao poslasticu. Nije skriven u prerađenoj hrani.
Ne prejedajte se
Okinavci slede pravilo od 80%, koje nazivaju "hara hači bu". To znači da prestaju da jedu kada se osete 80% sitima. Sve u svemu, stanovnici plavih zona se ne prejedaju. Takođe prvenstveno jedu domaća jela, a doručak je najveći obrok, a večera najmanja.