15 NEOBIČNIH CAKA NAŠIH MAMA I BAKA! Kako da manje vremena provedete u kuhinji, a da sve bude savršeno
IZVOR: Republika - 19.03.2021 | 13:43
Ah, ta kuhinja. Nema žene kojoj ova rečenica nije prošla kroz glavu bar jednom. Doručak, ručak, večera, pranje sudova, uklanjanje masnoće...
Nekad vam se čini da vam treba čitava večnost da sve dovedete u red, te da bi vam dobro došao jedan čaroban štapić, kojim ćete sve vratiti na svoje mesto. Upravo zato nije naodmet da naučite neki novi trik za lakše snalaženje u kuhinji. Mada ste za većinu čule, neki su mnogima još uvek tajna.
Otkrivamo vam donosi 15 super trikova pomoću kojih ćete uštedeti vreme i sačuvati namirnice.
1. Svi znamo da mleko u tetrapaku ima rok trajanja, a da biste taj rok produžili, u otvoreni tetrapak sipajte malo soli.
2. Kupili ste svežu salatu, ali je niste upotrebili. Umotajte je u papirni ubrus i stavite u frižider i tako će duže zadržati svežinu.
3. Da li ste znali da i plastične posude mogu da mirišu. Kako bi sačuvale svež miris, pre nego što ih stavite u frižider, u posude stavite malo soli.
4. U kesu u kojoj vam je hleb stavite komadić svežeg celera da bi hleb sačuvao svežinu.
5. Isprljali ste ruke čisteći voće ili povrće. Uzmite malo sirćeta i oljušteni paradajz i očistićete ih bez problema. Foto: pixabay.com
6. Kuvalo za vodu možete očistiti od kamenca tako što ćete u njega sipati pola vodu, pola sirće i uključiti ga da prokuva.
7. Sirće možete upotrebiti i za ribanje pločica u kuhinji. Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici, koristite sirće: sipajte dva decilitra, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.
8. Uvijte koren banane samolepivom folijom i trajaće četiri-pet dana duže.
9. Ukoliko želite da sprečite da vam proklija krompir, ubacite jabuku u džak s krompirom.
10. Oblikovali ste pljeskavice od mlevenog mesa. Ostavite otisak palca i ostaće pljosnate tokom prženja.
11. Stavite drvenu varjaču preko šerpe da biste sprečili da ključala voda pokipi.
12. Višak masnoće iz jela možete ukloniti pomoću nekoliko kockica leda i ubrusa. Umotajte led u ubrus i pređite preko hrane. Led će privući mast i zgusnuti je na ubrusu.
Foto: pixabay.com
13. Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu koju ste sipali u kalup za led stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili grožđe.
14. Kada podgrevate picu ili neko pečeno jelo u mikrotalasnoj, stavite i šoljicu vode. Vlaga će sprečiti da se testo isuši i sačuvaćete hrskavost.
15. Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.