Ruski lekar savetuje: Maslinovo ulje i limun RAZBIJAJU KAMEN U ŽUČI
IZVOR: - 08.01.2018 | 05:15
Svi koji imaju problem sa žučnom kesom trebalo bi da jedu mnogo povrća, mlečnih proizvoda, žitarica, suvih šljiva i pečenih jabuka, objašnjava dr Petrovič.
Kamen u žuči se iz godine u godinu sve više dijagnostikuje među stanovništvom, a više je obolelih među ženama zbog toga što ženski hormon estrogen utiče na usporavanje lučenja žučnih sokova.
Stvaranje kamena u žuči prolazi kroz tri faze. U prvoj se kamen formira i u ovoj fazi nema bola. U drugoj fazi pacijent počinje da doživljava bolove u žuči s vremena na vreme, najčešće kada jede namirnice bogate mastima, kao što je pržena hrana. Ova faza praćena je čestim podrigivanjem, prolivom, mučninom i lošim varenjem. U trećoj fazi kamen blokira kanale kojima prolazi žuč, pa dolazi do napada praćenog intenzivnim bolovima u stomaku i leđima, groznice i opšteg gubitka apetita.
IZBACITE ALKOHOL
Ruski gastroenterolog Gidirim Georgi Petrovič objašnjava da su neki od prvih simptoma kamena u žuči bol u stomaku, mučnina i gorčina u ustima.
- Često ljudi koji imaju problem sa žučnom kesom imaju i gastritis ili pankreatitis. Prva stvar koju oboleli mora da uradi je da izbaci iz ishrane masti, prženu hranu i alkohol. Svi koji imaju problem sa žučnom kesom trebalo bi da jedu mnogo povrća, mlečnih proizvoda, žitarica, suvih šljiva i pečenih jabuka - kaže Petrovič.
GROŽĐE I GREJP
Najbolja prevencija u stvaranju kamena u žučnoj kesi je redovna i zdrava ishrana. Treba zaboraviti na namirnice koje su pune životinjske masti, pre svega na punomasne sireve i mleko, žumance, puter, crveno meso, ali i kolače. Obroci moraju biti redovni, a posebno doručak. Da bi se hrana bolje varila, preporučuje se sok od limuna i minimum šest čaša vode tokom dana. Grejpfrut, grožđe, tamni pirinač i integralne žitarice trebalo bi da se nađu na trpezi, a kamen u žuči može se lečiti i upotrebom ekstrakta silimarina, artičoke, kurkume, ruzmarina...
RECEPTI
Maslinovo ulje i limun
Uzimajte svakog jutra po kašiku devičanskog maslinovog ulja jer ono pomaže u eliminaciji manjih kamenčića. Dobar prirodni lek koji se koristi u lečenju ove bolesti je i limun, koji takođe treba uzimati pre doručka.
Biljni čajevi
Foto: pixabay.com
U razbijanju kamena u žuči mogu pomoći i biljni čajevi, posebno čaj od rastavića, hajdučke trave, nane, anisa i smilja. Da bi se primetili efekti ovih čajeva, potrebno je piti ih redovno, najmanje tri nedelje.
Eterična ulja
Eterično ulje peperminta pojačava stvaranje i lučenje žuči i na taj način doprinosi rastvaranju kamena u žučnoj kesi. S obzirom na to da poseduje velike količine mentola, deluje efikasno i kod nadutosti, gasova i loše probave.
Sok od cvekle
Cveklu iscediti u sokovniku. Ujutro popiti pola čaše soka, pa u naredne tri nedelje količinu postepeno povećavati dok ne dođete do doze od dve čaše, a zatim u istom periodu dozu smanjivati dok se ne vratite na dozu od pola čaše.
Mleveni limun
Tri limuna dobro operite i izribajte kuhinjskom četkicom. Posle toga ga iseckajte na komadiće i sameljite u blenderu što sitnije. Dodajte očišćen koren peršuna, 250 grama meda, čašu maslinovog ulja i 250 grama šećera u prahu.
Jabukovo sirće
Pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u čaši soka od jabuke. Pijte ga kad god imate napad kamena u žuči jer olakšava bolove u roku od 15 minuta.