OVO BI SVI TREBALO DA URADE 14. JANUARA: Baš je jednostavno, a veruje se da će samo tako cela godina biti srećna


IZVOR: N.J. - 10.01.2023 | 19:30


Kako postoje mnogobrojni običaji, tako i sujeverja za 14. januar, ali jedan se izdvaja!

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
OVO BI SVI TREBALO DA URADE 14. JANUARA: Baš je jednostavno, a veruje se da će samo tako cela godina biti srećna

Sveti Vasilije obeležava se 14. januara. Taj datum poznat je i po proslavi Srpske Nove godine i Malog Božića. Odnosno, kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao Srpska nova godina.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Taj praznik kod Srba slavi se kao krsna slava. Inače na taj datum u nekim krajevima u Srbiji u kuću opet dolazi položajnik i opet se mesi česnica i unosi badnjak. Pak, običaj nije tako rasprostanjen. Takođe, tog dana mesi se i vasilica, od kiselog ili lisnatog testa. Ona može biti slana ili slatka (obično od meda). Neki vasilicu spremaju i kao proju ili kao običan hleb za Božić. Bitno je samo da se mesi sa mnogo ljubavi. Deli prijateljima, ali i komšijama kako bi cela godina prošla u miru i kako bi se negovali prijateljski odnosi.

Takođe, neki za taj datum neki pripremaju i krofne, jer veruju da to donosi sreću.

Recept za vasilicu

Potrebno vam je 600 grama mekog brašna, jedna kašika soli, pola paketića suvog kvasca, jedno jaje, 3 dl mleka, 250 grama margarina i mleko za premazivanje.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kuhinja Valentina Mašković

Spremljene vasilice

Priprema: 

Kvasac razmutite u malo toplog mleka sa kešičicom šećera i brašna, poklopite sve i ostavite. Od brašna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jaja zamesite testo sa mlakim mlekom. Razvite četvrtastu koru i premažite sa 1/3 margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite da odmara 15 minuta. Postupak ponovite još dva puta, sa odmaranjem od po 15 minuta, dok ne istrošite sav margarin. Na kraju razvite koru debljine 0, 5 cm, isecite je na četiri ili više delova (u ovom slučaju na 6), poređajte u pleh i izbockajte viljuškom na više mesta, ne treba premazivati.

Pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 200 do 220 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumeni. Izvadite ih tople i premažite medom, piše "Kulinarka".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: