PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI TRIK: Evo kako da pržite LUK, a da ne USMRDITE celu kuću!
IZVOR: N.J. - 20.03.2023 | 12:19
Ovako spremite luk bez groznog mirisa koji se širi kućom.
Luk je namirnica koja je često u ljudskoj ishrani, daje posebnu aromu jelima i može se obraditi na različite načine. Ima mnogobrojne prednosti za zdravlje čoveka. Neki ga navode kao odličnu namirnicu za podizanje imuniteta. Sadrži vitamine B i C, folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum. I ranije, korišćen je za lečenje mnogih bolesti i stanja.
I koliko god da je dobar za zdravlje, mnogi ne vole da ga pripremaju jer znaju posledice. Celom kućom se širi neprijatan miris ukoliko se dodaje nekom jelu. Miris se "uvlači" u prostorije i teško je izvetriti istu. Razlog za neprijatan miris jeste sumpor koji se oslobađa, kada dođe do termičke obrade.
Zato, ako želite da sprečite neprijatan miris treba vam soda bikarbona. Kada isečete luk spustite ga u tiganj gde ga pržite na ulju i dodajte jedinu kašičicu sode bikarbone. Ako je reč o nekoj većoj količini luka onda dodajte malo više sode bikarbone, otprilike jednu veliku kašiku. Nakon toga luk možete dinstati kao i inače. Soda bikarbona ovde služi i da zgusne luk, tako da zapršku možete ovoga puta izbeći.
Foto: Pixabay
Predlog za jelo - Pljeskavice od luka i krompira
Potrebno vam je:
Tri krompira
Jedan ljubičasti luk
Šargarepa
Četiri čena belog luka
100 grama kačkavalja
Četiri snopa praziluka
Jedno jaje
Tri kašike brašna
Foto: shutterstock
Krompir isecite na kockice, i stavite da se kuva oko 15 minuta. Ljubičasti luk dinstajte na malo ulja. Krompir izgnječite. Šargarepu iseckajte na listiće što tanje i dodajte je dinstanom luku. Dodajte i sitno izbeldan beli luk. Kačkavalj izrendajte.
Praziluk sitno iseckajte. Izdinastanu šargerepu, luk, praziluk, jedno jaje i kačkavalj dodajte krompiru. Sve promešajte varjačom pa dodajte tri kašike brašna. Pravite rukom pljeskavice i pecite sa obe strane dok ne porumene. Stavljajte na ubrus da se ocede.