KAKO DA KISELO MLEKO BUDE ČVRSTO? Svi ga kupujemo u radnjama, a domaće je MNOGO BOLJE, spremite ga OVAKO!
IZVOR: N.J. - 19.11.2023 | 10:40
Da li ste probali ovaj recept?
Kiselo mleko je sveže mleko koje je ostavljeno da fermentiše i kiseli na toplom mestu tokom dana. Često ga preporučuju i na dijeti, a bogato je vitaminima K1 i K2, ali takođe ima kalcijum, kalijum i magnezijum.
Postoje mnoge dobrobiti kiselog mleka koje takođe mogu uključivati njegove učinke na probavu, imunološki sistem, zdravlje srca i toksičnost u telu, između ostalog.
Pomoć u probavi
Bakterijske kulture koje se nalaze u ovom fermentisanom mleku mogu pomoći vašem želucu da lakše razgradi hranu i sprečava zatvor, nadutost i grčeve. Takođe može biti manje laktoze u kiselom mleku, što ga čini idealnim za one koji ne podnose laktozu.
Pomoć u eliminaciji toksina
Studije su otkrile da kiselo mleko može pomoći u stimulaciji funkcije jetre i gušterače, čime pomaže u uklanjanju više toksina iz tela, piše “Organic facts”.
Foto: shutterstock
Jača imunitet
Ova vrsta fermentisanog mleka može sadržati širok raspon hranjivih materija, vitamina i aktivnih sastojaka koji su potrebni imunološkom sistemu za funkcionisanje, uključujući vitamin A , cink , kalijum, selen, jod i kalcijum.
Može smanjiti alergije
Utvrđeno je da fermentisano mleko ima manji alergenski učinak na one koji su osetljivi na mleko; može pomoći u suzbijanju nepotrebnih imunoloških odgovora.
Recept za kiselo mleko:
- 2 l mleka ( ako može domaćeg)
- 200 gr gotovog kiselog mleka
- 1 kašika kisele pavlake
Priprema:
Mleko skuvajte i prohladite ga tako da bude toplo. U činiju stavite 200 grama kiselog mleka i pavlaku, potom malo toplog mleka i dobro izjednačite. Sve dodajte u mleko i izmutite.
Prelijte u željene sudove, poklopite poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite na toplom negde pored peći da prenoći. Kad se mleko ukiseli, obavezno ga stavite u frižider da se ohladi.