KAD SE KORISTI SVEŽ, A KAD SUVI KVASAC? Profesionalni pekari otkrili tajnu, testo će uvek narasti ako se pridržavate ovog pravila (FOTO)


IZVOR: Republika - 24.12.2023 | 16:10


Iako mnoge domaćice radije koriste suvi kvasac za pripremu peciva, stručnjaci kažu da to nije ispravno.

Foto: shutterstock
KAD SE KORISTI SVEŽ, A KAD SUVI KVASAC? Profesionalni pekari otkrili tajnu, testo će uvek narasti ako se pridržavate ovog pravila (FOTO)

Kvasac je ključni sastojak u pripremi testa, odgovoran za meku i vazdušastu teksturu hleba, peciva i pojedinih vrsta kolača.

Ovaj sastojak je zapravo vrsta gljive koja se koristi za fermentaciju testa i neophodan je u brojnim receptima, a možemo ga nabaviti u dva glavna oblika u prehrambenoj industriji - kao svež u paketiću koji obično teži 40 grama i kao suv, u kesici koja je teška oko sedam grama.

Kako izgleda proces proizvodnje kvasca?


Proizvodnja svežeg kvasca uključuje prisustvo šećera i kiseonika koji podstiču rast gljivice kvasca, a kao rezultat nastaje kvasni kolač koji se zatim dalje obrađuje kako bi bio napravljen svež kvasac.

Suvi kvasac, s druge strane, prolazi kroz dodatni korak u proizvodnji. Sveži kvasac se pretvara u sitne granule kroz sušnu komoru.

Razlika između suvog i svežeg kvasca

Razlika između suvog i svežeg kvasca takođe utiče na njihovo korišćenje u receptima. Naime, dok se suvi kvasac može direktno dodati u testo, svež kvasac mora da bude rastvoren u toploj vodi ili mleku pre nego što se doda u brašno. Naravno, svežem kvascu je potrebno malo vrmena da se aktivira, odnosno da "zapeni"- od pet do deset minuta.

Foto: pixabay.com

Krofne bi uvek trebalo zamesiti sa svežim kvascem, jer testo za njih mora da se premesi više puta

 

Jedna od ključnih razlika između suvog i svežeg kvasca leži u njihovom skladištenju i roku trajanja. Suv kvasac može da bude skladišten na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja.

S druge strane, svež kvasac mora da bude čuvan u frižideru i ima kraći rok trajanja. Mnoge domaćice će radije koristiti svež kvasac za takozvana kisela testa – krofne, štrudle, kiflice…

Za pripremu lenje pite, raznih lepinjica i brzih hlebova češće se koristi suvi kvasac, iako suštinski razlike nema – u oba slučaja testo će narasti ako mu pogoduju temperature u kojoj domaćica mesi, ako je testo dobro umešeno i ako je temperatura rerne u kojoj se testo peče adekvatna.

Ipak, profesionalni pekari kažu da bi za svako testo koje bi trebalo premesiti dva i vise puta koriste svež kvasac, dok će ono koje može da stoji u frižideru i koje nije potrebno premesiti biti lepše ako se stavi suvi kvasac.

BONUS VIDEO: