OVE STVARI U KUHINJI SU PREPUNE BAKTERIJA: Često zaboravimo da ih temeljno PREBRIŠEMO i tako rizikujemo naše zdravlje!


IZVOR: M.O. - 06.02.2024 | 13:40


Ona ove stvari u kuhinji je potrebno više obratiti pažnju!

Foto: Shutterstock
OVE STVARI U KUHINJI SU PREPUNE BAKTERIJA: Često zaboravimo da ih temeljno PREBRIŠEMO i tako rizikujemo naše zdravlje!

Pored kupatila, kuhinja je najprljaviji prostorija u našem domu. Iako se posvećuje dosta pažnje, i higijena je često na vrhuncu, ipak postoje stvari koje zaboravljamo da očistimo, ili im se ne posvećujemo dovoljno pažnje

Kako pravilno očistiti i sprečiti bakterije 


Sunđeri - ključni izvor bakterija

Stručnjaci savetuju da sunđere operete toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju na 15 minuta. Nakon toga ih iscedite i ostavite da se osuše. Ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo za dezinfekciju, biće dovoljno i da sunđer potopite u ključalu vodu, koja će takođe uništiti sve bakterije.

Foto: Shutterstock

Sunđeri mogu biti najveći izvor bakterija

Sudopera - temeljna higijena

Redovno čišćenje sudopere je ključno, a za sprečavanje zadržavanja bakterija može vam pomoći četkica za zube ili neka druga mala četka. Preporučuje se korišćenje sredstva za dezinfekciju ili izbeljivača kako bi se potpuno oslobodila od bakterija.

Ručke na frižideru i šporetu - nepoznati izvori bakterija

Ručke na frižideru i "dugmiće" šporeta često zanemarujemo prilikom čišćenja, a zapravo su potencijalni nosioci bakterija. Preporučuje se redovno čišćenje toplom vodom i deterdžentom kako bi se sprečilo prenošenje bakterija na hranu.

Radne površine - ključne za sprečavanje kontaminacije

Metode čišćenja radnih površina zavise od materijala od kojeg su napravljene. Preporučuje se čišćenje krpom i antibakterijskim sprejom na kraju svakog dana kako bi se sprečilo zadržavanje bakterija.

Daske za sečenje - skriveni dom bakterija

Bakterije se često zadržavaju na daskama za sečenje, čak i nakon što ih dobro operemo. Drvene daske, iako su najpopularnije, mogu zadržavati bakterije u pukotinama. Preporučuje se pranje deterdžentom, praćeno prokuvavanjem kako bi se osigurala potpuna sterilizacija.

Pravilno održavanje higijene u kuhinji ključno je za sprečavanje širenja bakterija i kontaminacije hrane. Redovno čišćenje i dezinfekcija svih površina može značajno doprineti očuvanju zdravlja u domaćinstvu.

BONUS VIDEO: