OVO SVI BACAMO, A PRAVO SU BLAGO ZA CVEĆE: Od njega će svaka biljka PROCVETATI i oporaviti se!


IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 27.03.2024 | 18:30


Vreme je da ovo počnete da praktikujete.

Foto: pexels.com
OVO SVI BACAMO, A PRAVO SU BLAGO ZA CVEĆE: Od njega će svaka biljka PROCVETATI i oporaviti se!

Vrlo je verovatno da ne znate da vaše biljke vole ljuske od jaja. Nije bitno šta uzgajate, ovo važi za gotovo sve biljke. 

Ljuske su skoro u potpunosti sastavljene od kalcijum karbonata, koji je našem telu potreban za zdrave kosti i mišiće. Potreban je i našim biljkama, a možete im ga dostaviti preko komposta, zemlje ili kuvanjem "čaja od ljuske jajeta".

- Suve ljuske od jaja mogu direktno da idu u vaš kompost - rekla je baštovanka Ivon Savio za LATimes. 

Ali takođe možete staviti izmrvljenje ljuske u zemlju pre same sadnje biljaka. Sami minerali, uglavnom kalcijum karbonat će učiniti da se vaše biljke u svakom smislu oporave. 

Foto: Shutterstock

Ako želite da vaše biljke cvećaju, ovo uradite

Potrebno je neko vreme da se ljuske razgrade

Biljke poput paradajza, paprike i patlidžana posebno će imati koristi od đubriva, odnosno ljuske jajeta, tvrdi Savio. Dodatni kalcijum će pomoći u sprečavanju truljenja na ivicama cveća. Brokoli, karfiol, blitva, spanać i amarant takođe su bogati kalcijumom i mogu imati koristi od dodatne količine školjki.

Foto: pixabay.com

Ljuske od jaja su pravo blago za naše biljke

Komadići ljuske jajeta se takođe mogu koristiti za odbijanje određenih štetočina. Ako vaše biljke napadnu puževi, bacite izmrvljene školjke na zemlju oko korena biljke, stvarajući barijeru široku oko pet centimetara. Sluz stvorenja neće moći da stigne do biljke zbog oštrih komada. Ako imate samo kućne biljke, napravite "čaj od ljuske jajeta" da biste podstakli njihov rast.

Baštovan Li Adams iz Los Anđelesa savetuje da operete ljuske jajeta i ostavite ih da se osuše. Možete ih držati u uglu mikrotalasne dok zagrevate druge stvari ili ih staviti u činiju na zadnjoj strani frižidera. Ljuske izgnječite rukom, stavite u činiju, a zatim ih prelijte ključalom vodom. Ostavite smesu da odstoji, baš kao i čaj, onoliko koliko je potrebno da se voda ohladi na sobnu temperaturu.

BONUS VIDEO: